PRIJEDOR, Ovogodišnji prinosi ječma na imanjima prijedorskih poljoprivrednika manji su i za 30 odsto, a procjene su da će i urod pšenice, čija žetva je u toku, takođe, biti, umanjen za 30 odsto.
Prosječni prinosi ječma kretali su se od dvije do 2,5 tone po hektaru, a uzrok ovako niskog uroda ove žitarice poljoprivredni stručnjaci objašnjavaju niskom hektolitarskom težinom ili šturošću zrna koja je posljedica toplotnog udara u junu kada je temperatura dostizala i 36 stepeni Celzijusovih.
Ništa nije bolje stanje ni sa pšenicom čiji su prosječni prinosi na ovom području u povoljnim vremenskim uslovima između četiri i pet tona, a ječma od tri do četiri tone.
Iako je kukuruz dominantna poljoprivredna kultura, svake godine prijedorski ratari zasiju između 3 000 i 4 000 hektara strnih žita i to, uglavnom, za vlastite potrebe.
Za podsticaj sjetvi prijavljeno je 1 247 hekatra poljoprivrednih površina pod ozimim i jarim žitaricama.