TREBINJE, Trebinjski grah poljak sa maslinama dobio je specijalnu nagradu na najvećoj regionalnoj manifestaciji – “Temerinskoj pasuljijadi”, u konkurenciji 308 ekipa iz više zemalja svijeta.
Ekipa kulinara iz Petrovog polja kuvala je grah poljak na maslinovom ulju, a dodali su i masline, pa je po mišljenju međunarodnog stručnog žirija ovo najneobičniji recept za koji nisu znali ni najveći kulinarski majstori.
Jovo Runjevac, jedan od članova trebinjske ekipe kulinara, rekao je da su se za ovaj recept odlučili jer je u pitanju autohtoni proizvod koga su već prepoznali Italijani i Norvežani.
“Grah poljak se kao zdrava hrana sve češće nalazi na trpezi mnogih domaćinstava, a kada se dodaju i masline iz Petrovog polja to je pravi pogodak”, rekao je Runjevac i dodao da je grah poljak bio jedini koji se nije kuvao sa mesom ili drugim mesnim proizvodima.
Grah poljak sa maslinama Trebinjci će predstaviti i na takmičenju kulinara u beogradskom “Interkontinentalu” krajem ljeta.
“Temerinska pasuljijada” održana je u Temerinu u subotu, 5. juna.