BEČ, Srbija, koja ima viševjekovnu tradiciju u vinogradarstvu i vinarstvu želi da obnovi tu proizvodnju, poslije perioda urušavanja, istakao je sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprovredu Privredne komore Srbije (PKS) Milan Prostran.
On je, povodom održavanja međunarodnog festivala vina u Beču Vievinum”, na kojem učestvuju i srpski vinari, naveo da je vinogradarstvo i vinarstvo u periodu tranzicije doživelo urušavanje, da je nestalo dosta velikih kompleksa, ali u međuvremenu nastali su mali vinogradi.
“To je evropski trend i to su vinarije između 2 i 8 hektara, srednje imaju između 8 i 10 hektara , i imamo dve ili tri veće koje imaju 200 odnosno 1.500 hektara pod grožđem”, precizirao je on u izjavi za Tanjug i naglasio da Srbija ne želi da izgubi nit sa evropskim i drugim tržištima kada je u pitanju ova oblast.
“Srbija treba da revitalizuje svoje vinogradarstvo. Imali smo 100.000 hektara pod vinogradima 90-tih godina i veliki izvoz vina koji je išao pre svega u Njemačku i bio je vrednosti od oko 40 miliona maraka”, podsjetio je Prostran.
On je ukazao da Srbija namjerava da zauzme svoje mjesto u vinogradarstvu i na evropskom tržištu izbori kvotu.
“To je skup zahvat, jer podizanje jednog vinograda danas po hektaru košta oko 30.000 evra”, napomenuo je Prostran dodajući da je želja da se sačuvaju i autohtone sorte po kojima bi bili prepoznatljivi.
Prostran je uvjeren da Srbija može da ponudi svijetu kvalitetno vino i, u nekom narednom periodu, i ozbiljnije količine.
Imamo kvotu za izvoz vina u EU od 63.000 hektolitara, mi je nažalost ne ispunjavamo i izvozimo svega sedam odsto, dok uvoznu kvotu od 25.000 hektolitara, realizujemo sa 75 odsto. To govori o tome da imamo ozbiljnih problema u revitalizaciji vinogradarstva”, dodao je on.
Prostran je istakao i da učešćem na međunarodnim festivalima i sajmovima srpski vinogradari i vinari žele da se predstave svijetu i ponovo budu prepoznatljivi, ukazavši i da u ovom dijelu Evrope postoji deficit crvenih vina što je šansa za naše vinare.
PKS je u Beč dovela 13 proizvođača vina na festival vina “Vievinum” na kojem izlaže preko 520 proizvođača, uvoznika i distributera vina iz čitavog svijeta.
Prema podacima organizatora, ove godine će u programu Festivala učestvovati 850 gostiju iz 43 zemlje svijeta.
Sajam u bečkoj palati “Hofburg” održava se svake dvije godine, i na njemu poznavaoci vina imaju prilike da se uvjere u kvalitet vina iz čitavog svijeta.