PIROT, Piroćanci su proslavu prvomajskih praznika otpočeli na jedinstven način. Pod okriljem Turističke organizacije, lokalne vlasti i Veterinarske klinike priređena je manifestacija “Dan jagnjetine”. Na jednom mjestu, na lijevoj obali nišavskog keja, našli su se svi pirotski brendovi, kao što su staroplaninska jagnjetina, kačkavalj, med i ćilimi, ali i razne druge rukotvorine.
Tridesetak ekipa kulinara iz ovdašnjih restorana, ali i policije, političkih partija, Ekonomske škole i pojedinih javnih preduzeća i ustanova, namdetalo se u pripremi jagnjećeg pečenja, po kojem je ovaj kraj prepoznatljiv u Srbiji. Bio je i u svijetu sve do prije tridesetak godina, dok je bilo više ovaca i izvoza. Jagnjijadu je otvorio gradonačelnik Vladan Vasić koji je rekao da su u Pirotu do sada organizovane “pasuljijade”, nadmetanja u kuvanju riblje čorbe i slične manifestacije, ali se po prvi put priređuje dan jagnjetine, koji će postati tradicionalan i po čemu će, nadaju se domaćini, ovaj kraj biti prepoznatljiv u moru raznih, sličnih dešavanja.
Najveći dio ekipa jagnjetinu je pripremao na ražnju, ali je bilo i onih koji su to činili na drugi način.
Jedan od njih je Božidar Panić, profesionalni kuvar koji se odlučio za staroplaninski specijalitet.
– Jagnjetina se može pripremiti na sto načina i svaki ima svoje prednosti. Ja sam ovog puta napravio posebnu peć od pedesetak cigala, koje su povezane u krug, a između njih je obična zemlja. Cigle su sa spoljašnje strane učvršćene plehom, da se peć ne bi rasturila, a postolje je takođe od cigala. Unutar kruga se podloži nekoliko velikih vatri, a onda se stavlja sud sa jagnjetom. Kada se pokrije žarom nastavlja se sa loženjem i tri i po sata, besprekorno može ispeći i jagnje od tridesetak kilograma – kaže Božidar.
Kačkavalj
Mnogobrojni posjetioci iz okolnih gradova, ali i iz Niša, susjedne Bugarske, mogli su da probaju i pirotski kačkavalj, čija je zaštita geografskog porjekla u toku, a takođe i staroplaninski med. Predrag Spasić, iz sela Trnjana, posjetiocima je predstravio prepečenicu-tropek šljivovicu, koju izvozi ljubiteljima dobre kapljice u Njemačku. Novosti