BEOGRAD, Cijene osnovnih namirnica šarenolike su u trgovinama i osjetno se razlikuju od grada do grada. Građani Srbije tako, zavisno od mjesta, različito plaćaju svježe meso, ali i sir, kajmak, mliječne prerađevine, jaja, ribu, voće, povrće. Nekada se taj raspon cijena za iste namirnice razlikuje i po nekoliko desetina dinara.
Prema posljednjem “snimanju” cijena Republičkog zavoda za statistiku, krajem prošlog mjeseca, za svinjsko bez kostiju valja izdvojiti najmanje 325 dinara, koliko kilogram,
recimo, staje u Subotici, dok u Zrenjaninu i Novom Sadu košta po 335, pa do 500 dinara u Novom Pazaru. U Valjevu je prosječna cijena 441, a u Kraljevu – 415 dinara. Inače, ova kategorija mesa prošlog mjeseca pojeftinila je za oko osam odsto.
Iako se cijena junećem mesu nije mijenjala, jer je slabija, odnosno standardna potražnja, i ova kategorija mesa ima “šarene” cjenovnike zavisno od trgovine, regiona, grada i kupovne moći građana.
Juneće meso bilo je najpovoljnije pazariti u Novom Sadu, po cijeni od 363, a najskuplje u Nišu, gdje se za juneći but bez kostiju plaća bezmalo 500, odnosno 499 dinara.
Istovremeno, teletinu su sudeći prema našem cjenovniku, najskuplje plaćali potrošači Pančeva, Sremske Mitrovice i Beograda, gde je ova kategorija mesa koštala do 790 dinara za kilogram. Za razliku, od njih, recimo, žitelji Kraljeva i Zaječara izdvajaju znatno manje para. Kilogram teletine ovde staje 479, odnosno 499 dinara.
Raspon cijena pilećeg mesa je od 149 pa do 250 dinara, mada je prosječna cijena oko 190. Najviše cijene imali su trgovci u Užicu, a najniže u Novom Sadu, Smederevu i Pančevu.
SIR I KAJMAK
Sir je najpovoljnije kupiti u Kraljevu i Valjevu, gdje kilogram staje po 150 dinara. U većini mjesta, inače, najčešća cijena je oko 250, dok je u Zrenjaninu gotovo duplo skuplja od najniže cijene na tržištu i iznosi 300 dinara za kilogram. Kajmak se prodaje od 400 u Kragujevcu, pa do 700 dinara u Vranju. Novosti