BEOGRAD, Ugostiteljske usluge u Srbiji poskupile su tokom 2009. godine za 6,9 odsto. Za godinu dana najviše su povećane cijene prenoćišta, za 10,8 odsto, dok su prosječne cijene alkoholnih pića povećane za 7,7, hrane za 6,7 i bezalkoholnih pića za 1,8 odsto.
Od hrane su najviše poskupila topla i hladna predjela za 9,5, pečenja i jela po narudžbini za devet odsto. Sljede salate, sa povećanjem od 8,4 , kolači sa 6,5 , variva sa 5,7 i gotova jela sa 2,3 odsto. Hljeb je bio jedina stavka kod koje je zabilježeno manje pojeftinjenje od jedan odsto.
U decembru su najviše poskupila variva, za 7,1 odsto, dok je cijena prenoćišta minimalno porasla za 0,5 odsto, bezalkoholnih pića za 1,7 i akoholnih za 2,7 odsto.