BANJALUKA, Šef Zavoda za voćarstvo Poljoprivrednog instituta Republike Srpske (RS) u Banjaluci Nada Zavišić rekla je da je ovogodišnji rod svih voćnih vrsta bio veći od prosječnog, napominjući da je sada neophodno voćnjake pripremiti za narednu vegetacionu sezonu.
“Pošto je berba svih voćnih vrsta već davno završena, naša je preporuka da voćari svoje voćnjake pripreme za narednu vegetacionu sezonu, što prvenstveno podrazumjeva đubrenje stajnjakom i zimsko plavo prskanje”, naglasila je Zavišićeva.
Ona je podsjetila da je u ovom periodu mirovanja voćaka dozvoljena upotreba i većih koncentracija zaštitnih sredstava na bazi bakra za tzv. plavo prskanje koje treba provoditi kada se temperatura vazduha kreće od šest do sedam stepeni Celzijusa.
Prema njenim riječima, takođe je od presudne važnosti “bacanje” pregorjelog stajskog đubiva u voćnjaku, kako bi voćke lakše prezimile i podnijele nadolazeće hladnoće, te mogle uspješno da započnu vegetaciju sa prvim danima proljeća.
Ona je pozvala voćare koji namjeravaju da zasniju nove voćne zasada da za sadnju voćnih sadnica obavezno iskoriste ovu jesen, naglašavajući da jesenja sadnja ima višestruke prednosti – od činjenice da je prijem sadnica od 95 do 100 odsto, što nije slučaj sa sadnjom u proljeće, do činjenice da se u ovo vrijeme nudi mnogo veći izbor izuzetno kvalitenih voćnih sadnica.
Zavišićeva je napomenula da je na ekonomiji Instituta RS u Banjaluci proizvedeno i za tržište pripremljeno više od 16 000 voćnih sadnica raznih voćnih vrsta, a prvenstveno više sorti jabuka, šljiva, kajsija i drugog voća.
Ona je naglasila da su sve sorte voćnih vrsta odabrane prvenstveno po kriterijumima najbolje prilagođenosti klimatskim uslovima ovih prostora, vodeći računa i o vrhunskom kvalitetu svake voćke i voćne sadnice.
“Proizvođači koji se odluče za sadnju voća prilikom izbora sortimenta, zavisno od namjene proizvodnje, bilo da se radi o konzumnoj potrošnji ili za različite vidove prerade voća, mogu računati na stručnu pomoć radnika Zavoda za voćarstvo”, rekla je Nada Zavišić. Srna