NEVESINJE, U Nevesinju je potpisan Ugovor o izgradnji i adaptaciji objekta u kome će biti smještena komora za sazrijevanje sira iz mijeka, a u okviru projekta “Zaštita i valorizacija tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda” koji na području Hercegovine provodi italijanska nevladina organizacija “Ukodep”.
Ugovor su potpisali koordinator “Ukodepovih” projekata za jugoistočnu Evropu Sorinel Getau, načelnik opštine Nevesinje Branislav Miković, predsjednik nevesinjskog Udruženja poljoprivrednih proizvođača Dragan Drvendžija i direktor preduzeća “Aurora” Milorad Jeremić.
Građevinsko-zanatski radovi na objektu koštaće 70.000 KM, a polovinu sredstava obezbijedio je “Ukodep”. Ostatak novca uplatiće opština Nevesinje i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, posredstvom Udruženja poljoprivrednih proizvođača.
Ranije je usaglašeno da komora bude izgrađena u krugu Zemljoradničke zadruge Nevesinje, a na istom mjestu su planirane i pomoćne prostorije, za održavanje promocija i degustaciju proizvoda.
Koordinator Ukodepovih projekata za jugoistočnu Evropu Sorinel Getau rekao je da je cilj italijanske organizacije da u saradnji sa lokalnim partnerima pomogne malim proizvođačima tradicionalnih proizvoda da komercijalizuju proizvodnju i zaštite lokalni proizvod po standardima EU.
On je podsjetio da je desetak nevesinjskih proizvođača sira već dobilo finansijsku pomoć za uređenje porodičnih pogona za proizvodnju sira od nepasterizovanog mlijeka, a nakon izgradnje komore biće im omogućno da zaokruže proizvodni ciklus i da njihov proizvod dođe do kupca.
“Svi zainteresovani proizvođači sira koji su prihvatili Pravilnik o higijensko-sanitarnim uslovima proizvodnje i postali članovi Udruženja proizvođača sira iz mijeha, moći će da koriste novosagrađeni objekat”, naglasio je Getau.
Govoreći o dosadašnjim aktivnostima “Ukodepa” u Nevesinju, Getau je istakao da su proizvođači napravili veliki napredak, kako u ispunjavanju sanitarnih normi, tako i u pogledu komercijalizacije proizvodnje.
On je podsjetio da je krajem septembra “Ukodep” organizovao odlazak nekoliko hercegovačkih proizvođača na prestižni sajam sira u Torinu, koji je za tri dana posjetilo više od 200 000 ljudi.
“U konkurenciji oko 500 različitih vrsta sireva, tradicionalni sir od nepasterizovanog mlijeka dobio je visoke ocjene i uvršten je u 10 najinteresantnijih”, naglasio je Getau i dodao da to treba iskoristiti, i od ovog lokalnog proizvoda stvoriti pravi svjetski brend.