PROKUPLJE, Preduzeće “Hameum internešnel” iz Prokuplja izvezlo je u protekle četiri godine nekoliko desetina tona bureka na tržište EU.
Zbog neusklađenih propisa o kontroli životnih namirnica sa propisima EU do sada je izvezena daleko manja količina u odnosu na potražnju za ovim balkanskim specijalitetom.
Riječ je o bureku koji se nakon pečenja duboko zamrzava, a kako ističu u prokupačkom preduzeću, na taj način se ne gubi na kvalitetu.
Iz ovog preduzeća najavljuju da će za nekoliko dana isporučiti još 12 dvanaest tona bureka.
“Planiramo da izvezemo pet tona bureka na područje Nemačke, pet tona na područje Švajcarske i dve tone u Holandiju. S obzirom da smo u Holandiju već izvozili, sada je treća isporuka na redu”, rekao je vlasnik “Hameum internešnela” Dragiša Milovanović.
Prethodnih godina prepreka u većem plasmanu bureka na tržište zemalja EU bila je neusaglašenost propisa u kvalitetu mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa sa propisima EU.
Izvozio se uglavnom “prazan” burek sa nadevima od voća i povrća.
Preduzeće “Hameum internešnel”, koje je jedino iz Srbije koje izvozi burek na tržište EU, planira da proširi proizvodnju i primi nove radnike, a uskoro očekuje da dobije neophodne sertifikate.
Nakon usaglašavanja propisa Srbije u kontroli mliječnih proizvoda i mesa sa propisima EU, prokupačko preduzeće planira da izveze do 20 tona bureka mjesečno, koliko je prethodnih godina izvezeno na tržište zemalja EU.