VAŠINGTON, Umjereno konzumiranje crnog vina smanjuje opasnost od raka pluća, prije svega među pušačima, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovela grupa naučnika iz kalifornijske zdravstvene organizacije “Kajzer permanent” (Kaiser Permanente).
Naučnici su došli do tog zaključka na osnovu istraživanja sprovedenog na 84.170 muškaraca, starosti od 45 do 69 godina, čije je zdravstveno stanje kontrolisano tokom šest godina, objavili su francuski mediji.
Po isteku tog roka, među učesnicima istraživanja je registrovano 210 slučajeva raka pluća i primjećena je povezanost konzumiranja crnog vina i raka pluća, prije svega kod pušača, kod kojih se, ukoliko piju najmanje po jednu čašu vina dnevno, ona smanjuje za 60 odsto u odnosu na pušače koji ne konzumiraju to vino.
Naučnici su, međutim, istakli da je pušačima ostavljanje duvana i dalje najbolji način da izbegnu rak pluća jer su oni, iako piju crno vino, ipak izloženi većoj opasnosti od raka pluća od nepušača.
Poznato je da crno vino sadrži visok nivo moćnog antioksidansa resveratrola koji ima pozitivno dejstvo na zdravlje ljudi, istakao je dr Čun Čao, rukovodilac istraživanja.
1 komentar
Molimo Vas da pročitate sledeća pravila prije komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]
Imam karcinom endometrija maternice. Zanima me učinak konzumiranja crnog vina, da ili ne?