BEOGRAD, Regionalna privredna komora iz Leskovca počela je sa realizacijom projekta sertifikacije leskovačkog ajvara, a projekat brediranja ovog srpskog proizvoda vrijedan je 70.000 evra.
Dobijanjem sertifikata za Italiju, leskovački specijalitet otvara vrata za tržište EU- prenosi B92.
Projekat će biti realizovan u narednih godinu dana, a njegova primjena se obavlja u okviru programa unapređenja proizvodnje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa geografskim porijeklom.
U projekat zaštite leskovačkog ajvara već je uključeno više od 60 povrtara koji na 200 hektara gaje crvenu papriku.
Predstavnici Privredne komore iz Sijene i italijanski privrednici pomagaće leskovačkim povrtarima da, poštujući pravila EU, pripreme kvalitetan i zdravsteno ispravan ajvar.
Predsjednik Privredne komore Sijene Vitorio Galvani upozorio je da povećanje proizvodnje ajvara ne smije ugroziti kvalitet i tradicionalnu recepturu.
Sekretar udruženja za poljoprivredu republičke Privredne komore Milan Prostran rekao je da je ovo jedan od prvih regionalinih projekata koji je konkretan.
“Pokušavamo i na nekim drugim proizvodima, od raznih pršuta, kajmaka, da ne govorim o rakijama, šljivovici, ali još uvek mi nismo dobili partnera na tim projektima da nam pomognu kao što to sad radi Komora Sijena”, kaže Prostran.
Projekat brendiranja leskovačkog ajvara finansiraju Ministarstvo poljoprivrede, Komora Sijene i Leskovačka regionalna privredna komora.