Capital.ba

Mladi iz Sarajeva pripremaju kolektivnu tužbu jer im nisu isplaćene subvencije za rješavanje stambenog pitanja

28.09.2024. / 16:30

Mladi iz Sarajeva su danas održali četvrte proteste jer su nezadovoljni iznosom subvencije za rješavanje stambenog pitanja te su poručili da u planu imaju i kolektivnu tužbu. Poručili su da su njihova prava ugrožena od Vlade Kantona Sarajevo s njihovim lošim kriterijima.

FOTO:Pixabay

“Premijer KS Nihad Uk deset kilometara odavde dijeli letke, dok mladi protestuju i traže svoja prava. Mislim da je to sramota. Od 2017. godine do danas, budžet je povećan za 100 posto, a subvencije umanjene za 50 posto”, naveo je jedan od predstavnika ove neformalne grupe mladih.

Pitaju se “zašto je takva politika prema mladima”.

“Idući korak je obraćanje ombudsmenu za ljudska prava, nakon čega ide kolektivna tužba za koju su zainteresovane stotine mladih iz ove grupe”, takođe su naveli.

Kako kažu, interesantno je da je bivši kantonalni premijer Edin Forto u dva navrata organizovao ovakve pozive i tada se izdvojilo oko 13,5 miliona KM dok je bilo oko 1.200 mladih.

“Sada Forto govori da ovaj način subvencioniranja nije dobar što je licemjerno”, napominju.

Tvrde i kako je premijer Uk rekao da Vlada KS nema sredstava dok ministarstva imaju, ali ne žele rasporediti za mlade.

“Rekao je i kako je usvojena inicijativa populistička od Naroda i Pravde. Kakvi su odnosi unutar Trojke nas ne zanima, već samo želimo ono što nam je obećano”, naveo je jedan od prisutnih.

Podsjetimo da su mladi iz ove grupe prethodno dobili 4.800 KM, a zatim je Skupština Kantona Sarajevo usvojila inicijativu kojom se nalaže da dobiju još po 5.200 KM, kako bi iznos subvencije dosegao 10.000 KM, što je bila praksa na prethodnom konkursu.

Uk je kazao da za realizaciju te inicijative nema finansijskih sredstava u ovom trenutku, ali ni zakonskog uporišta.

S druge strane, Ministarstvo komunalne privrede KS zatražilo je od ostalih ministarstava da dostave informaciju o sredstvima koja neće utrošiti u 2024. godini, kako bi Vladi KS bio upućen prijedlog o preraspodjeli finansijskih sredstava.

Klix.ba

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!