Capital.ba

„Alusil“ isplaćuje dva miliona povjeriocima, najviše Stevanoviću 

27.09.2024. / 15:25

ZVORNIK – Odbor povjerilaca preduzeća „Alusil“ u stečaju iz Zvornika donio je odluku o prvoj djelimičnoj diobi stečajne mase u iznosu od dva miliona maraka.

FOTO: Alumina

Stečajni upravnik Marko Krsmanović uspio je naplatiti milion maraka od prodaje imovine i 913.120 KM po osnovu zakupa.

Prvi na listi razlučnih povjerilaca je preduzeće „Standard Prva“ iz Bijeljine u vlasništvu advokata Miloša Stevanovića kojem će prema prijedlogu iz diobnog popisa pripasti 900.000 KM.

Naime, Stevanović je od IRB-a otkupio potraživanja „Energolinije“, a kojoj je u stečajnom postupku „Alusila“ priznato potraživanje od  17,97 miliona maraka.

On nam je kratko rekao da se ovde pojavljuje kao povjerilac ispred Fonda za razvoj i zapošljavanje RS na osnovu čega ima pravo da se naplati.

Pored njega 774.522 KM dobiće „Alumina“ koja se pojavljuje kao povjerilac u opštem isplatnom redu, a po osnovu neplaćenih faktura ispostavljenih „Alusilu“.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH dobija 276.000 KM po osnovu neplaćenog poreza, što je pola od ukupne sume koju traže.

Značajniji iznos naplatiće i Cvjetko Marinković koji će po osnovu nesiplaćenih plata dobiti nešto preko 24.000 KM.

Generalno, stečajni upravnik „Alusila“ priznao je potraživanja od 26,4 miliona maraka.

„Alusil“ je sa „Aluminom“ i „Mehanikom“ bio jemac za kredit „Energolinije“ od 19,4 miliona KM zbog kojeg se sudilo bivšem premijeru RS Aleksandru Džombiću.

Ovo preduzeće je kao i „Alumina“, kćerka firma kompanije “Birač”, a bavilo se proizvodnjom zeolita, koji se kasnije koristio u industriji deterdženata i u kojoj je stečaj otvoren u septembru 2019. godine.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!