Capital.ba

Austrija uvela sankcije firmi Davora Macure, biznismena bliskog SNS

27.09.2024. / 15:01

BEČ – Austrijska agencija za nadzor finansijskog tržišta (FMA), koja je državno regulatorno tijelo, uvela je sankcije kompaniji Alta Pay Group, koja je u vlasništvu Davora Macure, biznismena bliskog SNS-u, navodi nova.rs. Sankcije su uvedene još jednoj osobi, ali njeno ime nije objelodanjeno.

FOTO: Agencije

Odluka o uvođenju sankcija objavljena je na sajtu austrijskog FMA 25. septembra, prenosi nova.rs. U njoj je navedeno da je kompaniji Alta Pay izrečena kazna u iznosu od 154.560 evra, dok će lice koje je na udaru mjera regulatornog tela morati da plati 29.440 evra. Iz saopštenja se može zaključiti da Macurina kompanija nije obavjestila nadležnu austrijsku agenciju za prekoračenje vlasničkog udjela i to u Adiko banci.

Da će ovako nešto da se dogodi, moglo se naslutiti sredinom avgusta kad je kada je Evropska centralna banka suspendovala pravo glasa srpskih akcionara u Adiko banci – kompanija Alta pay i Diplomat Pay, čiji je vlasnik javnosti nepoznati Stefan Rodić.

Te dvije firme zajedno imaju udio od 19,62 odsto. Sve to se dešavalo usred bitke za preuzimanje Adiko banke.

Kako je ta banka saopštila, a preneo Forbes, monetarne vlasti iz Frankfurta suspendovale su njihovo pravo glasa, jer su Alta Pay i Diplomat Pay zajednički djelovale kako bi stekle udio od gotovo 20 odsto u pomenutoj banci.

 O tome nisu obavijestili austrijsku Komisiju za hartije od vrijednosti, a što su bile u obavezi prema zakonima koji regulišu austrijsko bankarsko tržište. Ova suspenzija je, kako je tada objavljeno, bila je privremena.

Inače, u trci za akcije Adiko banke su osim Alta Pay Grupe i slovenačka banka NLB, ali i domaća MK grupa, doduše ne preko AIK banke, nego preko kompanije Agri Europe Cyprus, koju kontroliše Miodrag Kostić.

Posao sa EPS-om bez tendera

Inače, Alta pay group dobro je poznata srpskoj javnosti, a naročito njen vlasnik Davor Macura. Ta kompanija je bez ikakvog tendera sklopila sporazum o strateškom partnerstvu sa EPS-om i dobila veoma vrijedan posao od te kompanije.

Naime, od početka novembra prošle godine usluga EPS-a “Uvid u račun” potrošačima nudi elektronsko preuzimanje i plaćanje računa. Ono što u tom trenutku ta kompanija nije objavila je da će građani plaćati proviziju Macurinoj firmi “Alta Pay”.

Nikola Jovanović, direktor CLS, kaže za Nova.rs da je vrlo zabrinjavajuće da je Alta Pay došla pod udar sankcija zvaničnih austrijskih regulatornih tela, jer se radi o firmi koja posluje u okviru holdinga koji radi mnoge velike poslove u Srbiji – od kupovine zemljišta IMT-a, do davanja mjenice za budućeg najvećeg gradskog prevoznika u Beogradu.

“Vrlo je bitno utvrditi da li se radi o banci i agenciji za platni promet preko kojih se peru pare i(li) iza kojih stoje lica koja su već na američkim sankcijama. Srbija ne sijme biti praonica novca, zemlja u kojoj kriminal i mafija imaju koren”, navodi Jovanović.

Dok je EPS “sakrio” kome je povjeren posao za elektronsko plaćanje računa, Alta Pay se na svojoj internet prezentaciji “pohvalio” novim strateškim partnerstvom. Oni su za saradnju sa najvećom kompanijom u Srbiji napisali “uzbudljive vesti dolaze iz sveta digitalnog poslovanja i energetike”.

Besplatno do zemljišta vrijednog 200 miliona

Inače, Davor Macura, vlasnik Alta Pay Group, ima čak 15 firmi, a njegov biznis je za vrijeme vlasti SNS vrtoglavo napredovao. Na sebe je skrenuo pažnju kada je preko svoje kompanije ABL Solvent, tada gubitaša, kupio propalog giganta – Industriju mašinu i motora na Novom Beogradu za oko 70 miliona evra.

Kasnije mu je promjenom zakona država omogućila da bez ikakve nadoknade dobije zemljište na koje je imao samo pravo korišćenja, a koje je u to vrijeme koštalo oko 200 miliona evra.

Macurine firme se inače se bave izgradnjom zgrada, kupoprodajom nekretnina, ali i bankarskom delatnošću.N1

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!