Capital.ba

Završio na sudu jer je pokušao da spriječi nezakonito kopanje uglja

27.09.2024. / 14:44

PRIJEDOR – Umjesto da kazne teslićki “Drvo-export” koji je nezakonito i bez ijedne dozvole prošle godine raskopao rudnik u selu Bistrica kod Prijedora, na sud će ići penzioner Jovan Lijekanić, zato što je svojim tijelom prepriječio put i pokušao da spriječi nezakonitu eksploataciju uglja.

FOTO: Capital

Prema mišljenju policajaca koji su napsali prekršajni zahtjev, Lijekanić (75) je prekršio Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, pa će 9. oktobra morati da izađe pred sudiju Osnovnog suda u Prijedoru.

Sve se dogodilo 18. septembra 2023. godine, mnogo prije nego što je firma “Drvo-export” iz Teslića, iza koje stoji odbornik SNSD-a Srđan Klječanin Rufi, dobila dozvole i koncesiju na eksploataciju lignita od Vlade Republike Srpske, koji je u tom trenutku uveliko odvozila iz ovog sela i to bez ijednog papira.

Ista ta Vlada RS, koju građani plaćaju da se brine o njihovim interesima, mjesecima je ćutala kao zalivena, pretvarajući se da se u ovom selu ne dešavaju svakodnevni protesti mjesecima unazad, koje organizuju mještani koji ne žele rudnik u svom selu, moleći ih da zaustave devastiranje.

Mještani Bistrice tijelima pokušavaju da zaštite svoje njive (FOTO)

Lijekanić je, tog dana, a prema navodima prekršajne prijave koju je portal CAPITAL dobio na uvid, parkirao svoj automobil na makadamski put i onemogućio odvijanje saobraćaja, kako se navodi “teretnih vozila, kamiona, koji su vršili prevoz rude – lignita iz mjesta Bistrica”.

Pored navedenog, okrivljeni je u dva navrata legao na put te svojim tijelom onemogućio prolazak kamiona i spriječio normalno odvijanje saobraćaja“, navodi se u prekršajnom zahtjevu u kojem se kao svjedoci navode dva policajca.

Interesantno je da policija ni u jednom trenutku nije konstatovala da ova firma nema dozvolu za eksploataciju, pa je teret intervencije pao na penzionera. U vrijeme kada se ovo dogodilo, trajali su protesti u Bistrici, a bio je u toku proces javnog poziva i dodjele koncesije.

Inače, Rufijeva firma dobila je upotrebnu dozvolu za eksploataciju uglja na ovom lokalitetu skoro pola godine kasnije i to 22. februara 2024. godine, iako je ugalj kopala gotovo godinu dana.

Đokić dao Rufiju upotrebnu dozvolu za rudnik u Bistrici

Bistričani spremni za novi protest

Mještani Bistrice najavili su da će na dan pretresa u slučaju njihovog mještanina organizovati proteste želeći da ukažu javnosti da se u Prijedoru kažnjavaju građani koji se bore protiv nezakonitog iskopavanja uglja, a ne oni koji su nestrpljivo navalili da kopaju bez ikakve dozvole i poštovanja zakona.

Lijekanić kaže da mu je policija napisala prekršaj i da će ići na sud, a smatra da javnost treba biti upoznata sa pritiscima sa kojima se suočavaju mještani ovog sela zbog svoje borbe.

Napravili su nam katastrofu u selu. Potkopali su njive, porušili saobraćajne znakove pored škole, uništavaju nam selo. Javnost bi trebalo da zna kakvo se nasilje nad ljudima i prirodom ovdje odvija. Mi smo možda slabiji od njih, ali ne možemo se predati bez borbe i dati da nas truju kako stignu. Ljudi iz vlasti koji im pogoduju, kolju vola za kilogram mesa. Daleko je veća šteta koju su napravili nego korist od uglja koju će ostvariti“, kaže Lijekanić.

Kako je privatni interes uništio selo na Kozari (VIDEO)

CAPITAL: Andrijana Pisarević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!