Capital.ba

Srpska zbog „Siriusa“ probija rokove za fiskalizaciju

27.09.2024. / 13:43

  • Ministarstvo finansija izmijenilo pravilnik o dinamici fiskalizacije
  • Od 27.000 obveznika u prvoj grupi proces završen tek kod njih 9.000

 BANJALUKA – Proces fiskalizacije u Republici Srpskoj ne ide planiranom dinamikom, zbog čega je Ministarstvo finansija prinuđeno da pomjera rokove.

FOTO: Capital

Za nekoliko dana je trebao da se objavi poziv za fiskalizaciju druge grupe obveznika,  što se neće desiti jer je izmjenom pravilnika o dinamici fiskalizacije krajnji rok za objavu poziva prolongiran za kraj januara naredne godine.

Od 27.000 obveznika koji su bili u prvoj grupi za fiskalizaciju, proces je završen tek kod njih 9.000, pokazuju podaci su Poreske uprave Republike Srpske.

Prvobitni plan Poreske uprave je bio da se prvi ciklus završi do 17. decembra, ali ako se uzme u obzir da je ostalo dvije trećine posla, a da u konzorcijumu kojem je dato povjerenje da vodi ovaj postupak postoje velike trzavice, jasno je da je prolongiranje rokova jedini izlaz.

Naime, Operater fiskalnog sistema u Srpskoj je konzorcijum u kojem su banjalučka preduzeća „Sirius 2010“, „Aero Centar Krila“ i „Mikroelektronika“.

Problemi nastali nakon uvođenja sankcija „Siriusu“

Problem je nastao kada se „Sirius 2010“ našao pod sankcijama Sjedinjenih Američkih država zbog čega je prinuđen da se povlači iz brojnih poslova, jer su im banke otkazale saradnju i pogasile račune.

Situacija se dodatno zakomplikovala kada se u javnosti pojavila informacija da „Mikroelektronika“ zbog toga želi da se povuče iz konzorcija, što iz ove kompanije nikada nisu ni potvrdili ni demantovali.

Sankcije „Sirijusu“ negativno su se odrazile na zainteresovanost privrednika da se uključe u proces. Tako su pojedini, iako su se dobrovoljno prijavili, bukvalno zatvarali vrata pred operaterima u strahu da bi im saradnja sa sankcionisanom firmom mogla stvoriti problem u budućem poslovanju.

Da ne ide sve onako kako je planirano najbolje govori i nekoliko javnih poziva iz Poreske uprave koji su apelovali na obveznike da se uključe u proces.

CAPITAL je više puta od sva tri člana konzorcija pokušao doći do novih informacija, ali bezuspješno. Ipak, kako smo saznali, „Mikroelektronika“ nije odustala od svojih namjera da se povuče iz članstva u ovom konzorcijumu.

Aćić: Ima dosta nejasnoća i neprihvatljivih troškova

Direktor Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić nije želio da ulazi u priču oko rada konzorcija, ali kaže da informacije sa terena govore da proces ide usporeno.

Kod poslodavaca postoji još dosta nejasnoća u tehničkom smislu, kao i nedoumica vezano za firme koje učestvuju u ovom procesu, zbog čega je očekivano da se rokovi produže“, kaže Aćić.

On dodaje i da su se u ovom procesu pojavili troškovi koji su neprihvatljivi za poslovnu zajednicu.

„Sirius“ neće raditi digitalizaciju

Za razliku posla sa fiskalizacijom, gdje „Sirius 2010“ na sve načine pokušava da zadrži svoju poziciju iz projekata na državnom nivou bili su prinuđeni da se povuku. Tako su nedavno potpisali sporazum kojim su napustili posao digitalizacije RTV signala vrijedan 30 miliona maraka, a koji je preuzela firma „Odašiljači i veze“ iz Zagreba.

„Poslodavci se žale na neopravdane troškove koji sada sa idu i do 50 maraka na mjesečnom nivou, a koji su ranije bili značajno niži. Ovo doživljavaju kao svojevrsni parafiskalni namet i insistiraćemo da se to koriguje jer je na početku procesa Ministarstvo finansija obavijestilo javnost da svi troškovi idu na teret Vlade“, zaključio je Aćić.

Iz Poreske uprave se nisu osvrtali na dinamiku fiskalizacije, podsjećajući da je za to zadužen operater čiji je rad definisan članom 8. novog Zakona o fiskalizaciji.

Iako ne otkrivaju o kome je riječ, priznaju da postoji zahtjev od jednog člana konzorcija za istupanje.

Dobili smo dopis od konzorcijuma, u kojem smo obavješteni da su u toku pregovori o uslovima potpisanog ugovora o konzorcijumu, te o smanjenju broja članova. Poreska uprava Republike Srpske će se u vezi toga, odnosno u skladu sa navedenim dopisom, odrediti kada pomenuti ugovor o konzorcijumu bude eventualno izmijenjen“, poručuju oni.

Poreskoj upravi RS očigledno ne predstavlja problem to što „Sirius“ praktično više ne postoji i što njegovom nasljedniku „Nimbusu“ banke u Srpskoj ne žele da otvore račune, pa je spas tražilo u FBiH gdje mu je jedna banka otvorila račun.

Inače, posao operatora je da sa obveznikom fiskalizacije potpišu ugovor, isporuči i postavi elektronski fiskalni uređaj, obuči ga, postavi sistem za obradu računa, ugradi softver, a zatim sve to poveže sa sistemom za upravljanje fiskalizacijom.

 CAPITAL: D. Tovilović

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!