BEOGRAD, Generalni direktor švajcarske sertifikacione kuće “SGS” Marinko Ukropina uručio je preduzeću “IBR tomato” iz Martinaca prvi međunarodni serifikat kvaliteta “GLOBALGAP” (The Global Partnership for Good Agricultural Practice) u Srbiji za proizvodnju paradajza, što će omogućiti plasman tog proizvoda na tržište Evropske Unije (EU).
“Globalgap” standard za sistem kvaliteta u proizvodnji voća i povrća u Srbiji još nije zakonom obavezan, ali ga međunarodno tržište podrazumjeva, ukazao je predstavnik Ministarstva poljoprivrede Branislav Raketić, najavljujući da će uskoro biti usvojen Zakon o bezbjednosti hrane.
To bi trebalo, prema njegovim riječima, da doprinese još boljim izvoznim rezultatima te grane, koja je prošle godine ostvarila suficit od 600 miliona dolara.
Ministarstvo je spremno da finansijski podrži uvođenje “Globalgap” strandarda, ali je problem u nedovoljnoj informisanosti primarnih poljoprivrednih proizvođača, pa će se na tome ubuduće više raditi, najavio je Raketić.
Suvlasnik preduzeća “IBR tomato” Zoran Marinković je rekao da će 25. septembra održati prezenatciju srpskog paradajza u Cirihu, u organizaciji novoosnovane Švajcarsko-srpske privredne komore.
On je napomenuo da se u svijetu svake godine proizvede 120 miliona tona tog povrća, a da su u Evropi najveći proizvođači Italija sa sedam tona, Španija sa četiri i Grčka sa dvije tone, ali da i za Srbiju postoji mjesto na tom tržištu, jer je njen paradajz već poznat po kvalitetu, a jedino što je nedostajalo je upravo zvanični sertifikat.
Prema rečima Marinkovića u EU postoji i veliko interesovanje za papriku iz Srbije, pa bi trebalo usmjeriti napore za dobijanje sertifikata “globalgap” i za ovaj proizvod.
Uručivanju sertifikata pisustvovali su i predstavnici švajcarske ambasade i Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.