Capital.ba

Cijene žitarica u EU u drugom kvartalu pale 14 odsto

27.09.2024. / 11:33

BRUXELLES – Prosječne cijene u području poljoprivrede u Evropskoj uniji pale su u drugom tromjesečju 2024. godine, i kada je riječ o proizvodima i inputima, pa su, na primjer, žitarice jeftinije za 14 odsto, objavio je Eurostat.

žitarica

Foto: Pixabay

Kancelarija EU-a zadužena za statistiku navodi da je veliki pad zabilježen i kod cijena jaja (15 odsto) i stočne hrane (13 odsto).

S druge strane, nestašice maslinovog ulja dovele su do kontinuiranog rasta cijena tog proizvoda (za 41 odsto u drugom tromjesečju), dok je cijena krompira porasla za 10 odsto.

Prosječna cijena troškova poljoprivredne proizvodnje pala je za tri odsto u drugom tromjesečju 2024. u odnosu na isto tromjesečje 2023.

U tom je periodu prosječna cijena dobara i usluga koje se trenutačno koriste u poljoprivredi (inputi koji nisu povezani s ulaganjima, poput energije, gnojiva ili stočne hrane) niža za sedam odsto, što je nešto manje oštro nego u prethodna dva tromjesečja.

Voće je poskupilo tri odsto, a povrće jedan odsto.

Kad je riječ o voću, najveći pad u odnosu na isti period 2023. imali su limun i limeta (48 odsto), a najveći pad zabilježen je kod voća iz suptropske i tropske klime (51 odsto).

Što se tiče povrća, cijene luka (rast od 46 odsto) i paradajz (rast od 27 odsto) oštro su pale, u kontrastu s velikim porastom svježih mahunarki (rast od 39 odsto) i karfiol (rast od 35 odsto).

Među inputima, koji nisu vezani uz investicije, najveći pad cijena zabilježili su gnojiva i poboljšivači tla (19 odsto) te stočna hrana (13 odsto).

Na nacionalnom nivou, većina zemalja Evropske unije (17 od 25 s dostupnim podacima) zabilježila je pad poljoprivrednih cijena u drugom kvartalu 2024. u poređenju sa istim kvartalom 2023.SEEbiz

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!