Capital.ba

Povezanim firmama poreskih dužnika podsticaji od države

26.09.2024. / 14:36

BANJALUKA – Republika Srpska dozvolila je pojedinim biznismenima da nesmetano rade iako ne plaćaju obaveze prema radnicima i državi, a u nekoliko slučajeva takvo ponašanje je čak i nagrađivala.

FOTO: Nova DI Vrbas

Jedan od najboljih primjera je porodica Ljubomira Ljube Ćubića, vlasnika „Niskogradnje“, koja je upropastila dva velika preduzeća u sektoru drvoprerade, a koja opet nesmetano posluje i dobija novac od institucija i lokalnih zajednica.

Poslednji slučajevi koji to dokazuju vezani su za namještanje vrtića u Banjaluci i poslovnog objekta Elektroprivrede RS u Laktašima.

Naime, grad Banjaluka dao je firmi „Enterijeri Vrbas“ posao vrijedan 134.323,41 KM  za opremanje vrtića u sklopu Osnovne škole Milan Rakić u Novoseliji.

Ista firma u konzorciju sa preduzećem „Kabinet plus“ pobijedila je na tenderu za zgradu ERS-a u Laktašima vrijednom 1,1 milion KM.

Riječ je o preduzeću koje je prije tri godine osnovala Đurđa Ćubić, kćerka Ljube Ćubića, a koje posluje u ulici Braće Pišteljić 4.

Ovo preduzeće je u prošloj godini imalo prihode veće od pet miliona maraka, dobit od nepunih 190.000 KM i 27 zaposlenih radnika.

Od Ministarstva privrede i preduzetništva RS im je krajem prošle godine odobreno 96.556 KM podsticaja za direktna ulaganja.

Međutim, na istoj adresi, dakle u ulici Braće Pišteljića posluje i preduzeće „Nova DI Vrbas“, čiji je vlasnik i direktor takođe Đurđa Ćubić.

Iako sa njim upravlja ista osoba, ono je jedno od najvećih poreskih dužnika u Republici Srpskoj sa dugom većim od deset miliona maraka.

Računi „Nove DI Vrbas“ su mjesecima unazad blokirani zbog ogromnih dugovanja prema radnicima, državi i dobavljačima, a od 2015. godine posluje sa milionskim gubicima.

Međutim, i pored toga, Srpska im je izašla u suret te nedavno odobrila reprogram obaveza.

Takođe, početkom godine našli su se na spisku strateških kupaca bukve, a nakon sprovedenog bodovanja garantovano joj je 8.802 kubnih metara. U njihovom vlasništvu je i preduzeće “Nova DIPO” iz Gradiške, a koja je nakon zatvaranja radnike praznih džepova poslalo kućama. Ovaj poreski dužnik na šestom je mjestu najvećih, sa dugom od 7,77 miliona KM.

Za sada, bar kako to pokazuje dokumentacija, Ćubići nisu nagomilali obaveze u svojim „Enterijerima Vrbas“, što se može vidjeti u rješenju o dodjeli ugovora Grada Banjaluka za namještanje vrtića.

Pored dokumenata koji su predviđeni kao obavezni elementi sadržaja ponude, ponuđač je u ponudi dostavio i dokumente kojim dokazuje svoju ličnu sposobnost iz člana 45. stav (2) Zakona o javnim nabavkama BiH“, stoji u rješenju.

Podsjećamo, prema ovom članu, „Enterijeri Vrbas“ ne bi mogli dobiti ugovor u slučaju da nisu platili direktne ili indirektne poreze, te obaveze prema fondovima penzionog i zdravstvenog osiguranja.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!