Capital.ba

Delta Holding tuži državu zbog pritvaranja Miroslava Miškovića

24.09.2024. / 9:29

BEOGRAD – Delta Holding je tužio državu zahtijevajući naknadu štete usljed pritvaranja prvog čovjeka kompanije Miroslava Miškovića prije više od 10 godina. Delta zahtijeva isplatu 1,4 milijarde dinara (23,3 miliona KM) i 390.000 evra.

Foto: N1

Kako se navodi u tužbi u koju je Forbes Srbija imao uvid, Delta Holding je trpio štetu zbog pritvaranja Miškovića, koji je u tom trenutku bio zaposlen i predsjednik borda direktora ovog privrednog društva.

Vlasnik Delte priveden je 12. decembra 2012. godine zajedno sa sinom Markom (i vlasnikom Nibens grupe Milom Đuraškovićem) zbog navodnih zloupotreba u poslovanju privatizovanih preduzeća za puteve. Određen mu je pritvor koji je produžavan više puta. Jedno od produženja potvrdio je Apelacioni sud u martu 2013. godine.

Četiri mjeseca kasnije, odnosno 19. jula, Viši sud dozvolio je da se pritvor zamijeni polaganjem jemstva kako bi Mišković izašao na slobodu. Delta je ekspresno reagovala i to učinila tri dana kasnije.

Da bi svom prvom čovjeku omogućili izlazak iz pritvora, Delta Holding je po instrukciji suda položio jemstvo u iznosu od 12 miliona evra, odnosno 1,36 milijardi dinara (tačnije 1.363.731.600 dinara). Kako ističu, to je bio jedini način da ga “oslobode pritvora” kako bi se omogućilo nesmetano poslovanje i spriječila šteta Delta Holdingu i povezanim kompanijama.

Međutim, do obrta dolazi u novembru iste godine kada je Ustavni sud presudio da je produženjem povrijeđeno pravo Miškovića na ograničeno trajanje pritvora. Ustavni sud je i 2016. godine utvrdio da su povrijeđena prava prvog čovjeka Delte garantovana članom 31 Ustava koji reguliše trajanje pritvora.

U tužbi se navodi da dvije odluke pokazuju da je pritvor bio protivustavan i nezakonit. Kako je takav pritvor zamijenjen jemstvom, smatraju da je i mjera polaganja jemstva neustavna i nezakonita.

Nakon ovoga slijedi i donošenje presude Višeg suda u junu 2016. godine, potom i Apelacionog suda u septembru 2017. godine. Tom presudom Mišković je oslobođen optužbe za krivično djelo zloupotrebe položaja odgovornog lica. Time je, navodi Delta, ukinuta prvostepena presuda Višeg suda u dijelu kojim se oglašava krivim za poresku utaju u pomaganju i vraća prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Slijedi i presuda Apelacionog suda iz decembra 2021. godine kojom je Mišković oslobođen svih optužbi, čime je “definitivno okončan krivični postupak protiv lica Miroslava Miškovića”.

Delta Holding na osnovu svih ovih odluka smatra da nije bilo osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv prvog čovjeka kompanije. Takođe, tvrde da je bio neosnovano i nezakonito lišen slobode i da je proveo u pritvoru ukupno 223 dana.

Dodaju da je bio u pritvoru “umjesto da je sve to vrijeme bio na slobodi u svojoj kući sa svojom porodicom i prijateljima, na poslu i svom radnom mjestu…”.

U tužbi se ističe da je sve vrijeme, tokom trajanja krivičnog postupka, kod države stajalo jemstvo od 12 miliona evra. S obzirom na to da smatraju da je i ono nezakonito deponovano, ističu da je taj novac mogao biti upotrijebljen za poslovanje i razvoj Delta Holdinga. Uz to, nastupila je “šteta koja se ogleda u umanjenju vrijednosti deponovanog iznosa”.

Delta podsjeća da je, nakon donošenja odluka Ustavnog suda, tražila u više navrata da se jemstvo ukine. Međutim, to se dogodilo tek 16. marta 2022. godine. Poslije skoro devet godina od polaganja, navodi se u tužbi.

Novac je Delti vraćen u maju iste godine.

Imajući u vidu sve prethodno navedeno, tužilac (Delta Holding) podnosi ovu tužbu radi naknade materijalne štete koju je pretrpio nezakonitim postupcima organa Republike Srbije koji su započeti neosnovanim pritvaranjem lica Miroslava Miškovića, njegovim dugim nezakonitim boravkom u pritvoru, nezakonitim držanjem depozita – jemstva i drugim pratećim aktima“, zaključuje Delta. Forbes

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!