Capital.ba

Crna Gora od 1. januara može da otpiše kamate na dospjele poreske obaveze

23.09.2024. / 16:31

PODGORICA – Zakon o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze počeće da se primjenjuje od 1. januara 2025. godine, saopštila je Poreska uprava (PU) Crne Gore.

PDV

Foto: Pixabay

Zakon je objavljen u Službenom listu Crne Gore 13. septembra, a stupio je na snagu 21. septembra, objavila je agencija Mina.

„Zakon o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze, uz ranije implementiran reprogram poreskih potraživanja, još jedna je od mjera koju Ministarstvo finansija i PU preduzimanju u cilju efikasnijeg upravljanja poreskim dugom, podsticanja urednijeg izmirivanja poreskih obaveza, te pružanja podrške poreskim obveznicima da, uprkos poteškoćama u poslovanju, izmire dospjele poreske obaveze shodno Zakonu“, navodi se u saopštenju.

Tim zakonom propisano je da će poreskim obveznicima koji podnesu sve poreske prijave koje su dospele do 31. decembra ove godine i u roku od 60 dana od dana početka primjene zakona u cjelini izmire osnovni poreski dug, biti omogućeno da izvrše otpis kamate na navedena poreska potraživanja.

Poreske obaveze na koje se odnosi pravo na otpis kamate obuhvataju poreze, takse, doprinose, naknade i druga novčana davanja utvrđena poreskim propisima čiju naplatu i kontrolu vrši PU.

„Poreski obveznici, nakon izmirivanja poreske obaveze, navedeno pravo mogu iskoristiti podnošenjem zahtjeva nadležnom poreskom organu prema mjestu registracije poreskog dužnika i to u roku od 60 dana od početka primjene ovog zakona, nakon čega će PU rješenjem odlučivati o tim zahtjevima“, objasnili su iz PU.

Formu zahteva za otpis kamate na poreska potraživanja propisaće Ministarstvo finansija u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Takođe, poreski organ će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otpisu kamate za poreske dužnike koji na dan 31. decembar ove godine imaju obračunatu kamatu, a nemaju evidentiran osnovni poreski dug.

„Shodno ovom zakonskom rješenju i pravo na otpis kamate za dospjele poreske obaveze nastale po osnovu lokalnih poreza, taksi i naknada koje uvodi lokalna samouprava, može biti propisano od njenih nadležnih organa i to donošenjem propisa u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona“, objasnili su iz PU.

Naplata poreskih potraživanja i smanjenje poreskog duga predstavljaju najvažniji zadatak PU, kojem će i u narednom periodu biti posvećena posebna pažnja, zbog čega se, kako stoji u saopštenju, u PU nadaju da će što veći broj poreskih obveznika iskoristiti ovo zakonsko rješenje da izmire svoje poreske obaveze, a ujedno se oslobode kamate koja čini značajan udio u ukupnom poreskom dugu.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!