Capital.ba

BiH bi od izvoznika mogla postati uvoznik struje

23.09.2024. / 15:35

Otvorena II Sarajevska sedmica energije i klime
-U fokusu karbonska neutralnost
-Ulaganje u obnovljive izvore mora pratiti ulaganje u prenosnu infrastrukturu
SARAJEVO – Karbonska neutralnost, pravedna energetska tranzicija, kritične mineralne sirovine i oblikovanje budućnosti električne energije u fokusu su ovogodišnje Sarajevske sedmice energije i klime, koja je danas otvorena u hotelu Hills na Ilidži.
Capital.ba

Capital.ba

“Danas imamo svečano otvaranje SECW-a, ali moramo biti svjesni da stanje na terenu nije svečano, da BiH, a i regija nije u dovoljnoj mjeri svjesna sa kakvim problemima se može sresti ukoliko ne nastavi puno progresivnije donositi zakone, strateške dokumente i ono što je ključno investirati“, rekao je Nihad Harbaš, predsjednik Uprave kompanije nLogic Advisory koja je tehnički organizator SECW.

Harbaš je podsjetio na black out, tj. potpuni nestanak struje u regiji u junu mjesecu ove godine, dodajući da to može da služi kao opomena.

“To se može sve češće događati ukoliko ne investiramo u racionalno iskorištavanje energije i ne smanjimo specifičnu potrošnju kod svakog korisnika, jer trenutno trošimo četiri – pet puta više energije nego što je prosjek EU”, rekao je Harbaš.

Eksperti upozoravaju da se mora ulagati i u prenosne, distributivne, i skladišne kapacitete energije, poput nafte i prirodnog gasa.

Upozoravaju da bi se, ako se ne nastavi ulagati u obnovljive izvore energije, BiH mogla od izvoznika pretvoriti u uvoznika električne energije.

“Nije sve crno, ali je sve jako sporo. Po dokumentima EU, proces zelene tranzicije bi trebao biti okončan do 2050. godine. Do tada će trebati izgraditi puno kapaciteta, postoji mnogo problema za dobijanje saglasnosti, nisu svi političke prirode, neki su i administrativne i neuređenosti sistema“, rekao je profesor Mustafa Musić.

Pojasnio je da za 400 MWh u termoelektranama treba proizvesti 2000 MWh u obnovljivim izvorima, te da za tih 2000 MWh treba izgraditi dodatne kapacitete u prenosnim mrežama da bi se mogli priključiti.

Pokrovitelj ovog skupa je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

“Ovaj događaj okuplja stručnjake, donosioce odluka i zainteresovane strane kako bi zajedno razgovarali o izazovima i prilikama u oblasti energije i klimatskih promjena“, poručio je Bećirović, naglasivši da su klimatske promjene i energetska sigurnost ključna pitanja koja zahtijevaju hitne i odlučne akcije.

Ovo je druga po redu Sarajevska sedmica energije i klime, očekuje se da će okupiti 1000 učesnika na 19 panela, 10 radionica, te 200 međunarodnih stručnjaka.

CAPITAL: A.T.R.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!