Capital.ba

Dolar blizu najnižeg nivoa u posljednjih godinu dana

22.09.2024. / 14:14

NJUJORK – Vrijednost evra prema dolaru prošle nedjelje je porasla jer je američka centralna banka smanjila kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo.

FOTO: Pixabay

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle nedjelje je oslabio 0.4 posto, na 100.74 poena, blizu najnižeg nivoa u godinu dana.

Pritom je kurs dolara prema evru pao 0.8 posto, pa je cijena evra dosegnula 1.1160 dolara. Ali, američka valuta je ojačala prema prema japanskom jenu, za 2.1 posto, pa je njen kurs skočio na 143.85 jena.

Kurs dolara prema evru znatno je pao jer je Fed u prvom popuštanju monetarne politike nakon četiri godine smanjio kamate više nego što se očekivalo.

Na tržištu se, naime, procenjivalo da će centralna banka kamate smanjiti za 0.25 postotnih poena, ali njeni čelnici odlučili su cijenu novca srezati za agresivnih 0,50 postotnih poena, u raspon od 4.75 do pet posto.

Čelnici Feda poručili su nakon redovne sjednice da se inflacija postupno spušta prema ciljanom nivou od dva posto i da su sada rizici po njihove ciljeve u vezi tržišta rada i inflacije uravnoteženi.

Nakon što su godinama povećavali kamatne stope kako bi suzbili inflaciju, čelnici Feda procjenjuju da će, nakon ovog agresivnog reza, do kraja godine dodatno smanjiti kamate za 0.50 postotnih poena, a u sljedećoj godini za cijeli postotni poen.

“Nastojimo postići stabilnost cijena, a da ne izazovemo bolan rast nezaposlenosti. Ovaj potez pokazuje našu predanost da postignemo taj cilj”, kazao je na konferenciji za medije predsednik Feda Jerome Powell.

Powell je poručio da je situacija u ekonomiji dobra, da ono raste, dok se inflacija spušta. Trenutno, kazao je, u ekonomiji ne vidi ništa što bi ukazivalo na mogućnost recesije. Seebiz

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!