Capital.ba

Prodaja automobila u EU oštro pala u avgustu

20.09.2024. / 14:37

BRISEL – Prodaja vozila u Evropskoj uniji (EU) oštro je pala u avgustu, pokazali su podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

FOTO: Pixabay

U avgustu je u EU registrovano samo 644.000 novih automobila, 18,3 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

U julu je prodaja stagnirala, nakon skromnog rasta od 4,3 odsto u junu, koji je označio kraj četvoromesečnog perioda slabijih rezultata, prenosi Mina.

U avgustu su sva četiri vodeća tržišta zabeležila pad, a najviše se smanjila prodaja u Nemačkoj, 27,8 odsto. Blizu je i Francuska, s 24,3 odsto manje registrovanih novih automobila nego godinu ranije. Dvocifreni pad zabilježila je i Italija, od 13,4 odsto. Najblaže se smanjila prodaja u Španiji, 6,5 odsto.

Evropsko tržište električnih automobila na baterije oštro je palo u avgustu, čak 43,9 odsto, izračunala je ACEA, nakon pada u julu od 10,8 odsto. Prodaja u Njemačkoj i Francuskoj, dva najveća evropska tržišta, potonula je 68,8 odnosno 33,1 odsto.

U takvim uslovima udio električnih automobila na baterije na evropskom tržištu u avgustu smanjen je na 14 odsto, s 21 odsto u istom prošlogodišnjem mjesecu.

U prvih osam mjeseci, evropsko tržište automobila poraslo je 1,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, uz registrovana 7,2 miliona novih vozila.

Evropsko tržište električnih automobila na baterije je za isti period palo 8,3 odsto, uz registrovane 902.000 novih automobila. Biznis.rs

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!