Capital.ba

MUP nema 600.000 KM za jubilarne nagrade

20.09.2024. / 11:12

BANJALUKA – Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ponovo kasni sa isplatom jubilarnih nagrada svojim pripadnicima na koje su stekli pravo povodom 30 godina rada u MUP-u, otkriva CAPITAL.

policajci

Foto: MUP RS

Nakon što je u julu ove godine CAPITAL objavio da više od 130 pripadnika MUP-a od novembra i decembra čeka isplatu jubilarne nagrade, MUP je ekspresno obezbijedio 1.078.000 KM i isplatio te naknade svojim pripadnicima.

Poslije toga je jubilarna nagrada u visini tri prosječne plate ili oko 5.000 KM isplaćena i policajcima koji su u januaru stekli to pravo, a onda je ponovo nestalo para.

Skoro stotinu pripadnika MUP-a koji su u februaru stekli to pravo čeka isplatu jubilarne nagrade, a kako saznajemo, za te namjene je potrebno oko 600.000 KM.

Jedan od policajaca koji od februara čeka jubilarnu nagradu kaže da ne može da vjeruje da Republika Srpska nema 500-600.000 maraka za te namjene, dok se u kampanji troše pare na sve strane.

„Nakon što je poslije vašeg pisanja u julu počela isplata jubilarnih nagrada, očekivali smo da više neće biti kašnjenja, ali naknade su isplaćene još samo za januar i ponovo je stala isplata. To je sramota cijele Republike Srpske“, kaže on.

Prema njegovim tvrdnjama, iz vrha MUP-a i Ministarstva finansija RS policajcima je obećano da će im februarske jubilarne nagrade biti isplaćene prije rebalansa republičkog budžeta koji bi trebao da bude na dnevnom Narodne skupštine RS do kraja oktobra.

„Kako su nam rekli u sindikatu, za februarske nagrade je potrebno oko 600.000 KM, jer je u februaru 1994. godine bio veliki priliv zaposlenih u MUP. Kada to isplate, onda više neće biti problem, jer za jubilarne nagrade za mart, april i naredne mjesece treba višestruko manje para, jer mnogo manje ljudi stiče to pravo“, kaže naš sagovornik.

Podsjećamo, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić koja je danas bila nedostupna u julu je rekla za CAPITAL da od 1. januara 2017. godine do novembra prošle godine MUP RS nije kasnio sa ispunjavanjem svojih obaveza prema zaposlenima.

„MUP je u budžetu za prošlu godinu imao sredstva za jubilarne nagrade i ostale obaveze, ali Vlada je rebalansom budžeta u novembru MUP-u skinula 5.450.000 KM sa te stavke i od tada se ne isplaćuju jubilarne nagrade“, rekla je Jondićeva.

Ona je rekla i da su neki od policajaca koji su stekli pravo na jubilarnu nagradu u međuvremenu otišli u penziju, objašnjavajući da je njihovim penzionisanjem MUP ušao u još jedno kršenje zakona.

„Prije raskida radnog odnosa radi penzionisanja, MUP je po zakonu morao da izmiri sve zaostale obaveze prema svojim pripadnicima. Pošto im nisu isplaćene jubilarne nagrade, to znači da je prekršen zakon prilikom njihovog penzionisanja“, objasnila je tada Jondićeva.

CAPITAL: D. Momić

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!