Capital.ba

Vlada RS dodijelila Rufiju koncesiju i za Bukovu Kosu

19.09.2024. / 14:10

PRIJEDOR – Kompanija “Drvo-export” iz Teslića koja od februara iskopava ugalj na lokalitetu Bukova Kosa u selu Veliko Palančište kod Prijedora, dobila je danas desetogodišnju koncesiju za eksploataciju ovog energenta.

FOTO: Capital

Ovim je i zvanično završena saga o ilegalnim rudnicima koje je otvorila ova firma u okolini Prijedora, bez dozvole i uprkos zabranama i protestima, koje je mjesecima kasnije kroz papire pokrila Vlada Republike Srpske.

Odluka o pokretanju postupka dodjele koncesije u Mjesnoj zajednici Veliko Palančište uz magistralni put Prijedor – Kozarska Dubica donesena je 22. jula ove godine na inicijativu “Drvo-exporta”, a koji se i pojavio kao jedini potencijalni koncesionar.

Inače, ova firma se dovodi u vezu sa odbornikom SNSD-a u Tesliću Srđanom Klječaninom Rufijem, a „proslavila“ se otvaranjem rudnika u sred sela Bistrica bez ijednog dokumenta koji im to dozvoljava.

Uprkos brojnim protestima mještana, glasanju Skupštine grada Prijedora da se zabrane sva iskopavanja, kao i tužbama Centra za životnu sredinu, Vlada RS se uglavnom “pravila mrtva” i nije reagovala na nezakonita iskopavanja sve do trenutka kada je pokrenula postupak za dodjelu koncesije.

Ministarstvo „pegla“ papirologiju za Rufija

Ugalj se od februara iskopava na području mjesne zajednice Veliko Palančište, uz magistralni put Prijedor-Kozarska Dubica i u kratkom roku je izazvao brojne probleme mještanima, od prekidanja telefonskih i linija interneta, do kidanja cijevi za vodu.

Vlada nije čula proteste mještana

Prema tekstu javnog poziva, investicija u Bukovoj Kosi je vrijedna 700.000 maraka, a projekat podrazumijeva eksploataciju uglja površinskom metodom otkopavanja jer to “obezbjeđuje optimalno iskorišćavanje ležišta mineralne sirovine, bezbjednost ljudi objekata i imovine, a u skladu sa odobrenom tehničkom dokumentacijom”.

Prema informacijama iz Ministarstva energetike i rudarstva RS, ovo ležište raspolaže sa 2.167.515 tona bilansnih rezervi uglja, a koncesija se dodjeljuje na period od deset godina.

Klječanin je za portal CAPITAL rekao da su dobili koncesiju na deset godina, ali da vjeruje da iskopavanje neće trajati toliko dugo.

Koncesija je dodijeljena na deset godina, ali ja mislim da ćemo mi za maksimalno pet godina završiti posao na ovom lokalitetu. Sva imovina u okolini koja je bila u privatnom vlasništvu je otkupljena i plaćena vlasnicima duplo više nego što je njena vrijednost“, rekao je Klječanin.

Inače, Centar za životnu sredinu iz Banjaluke podnio je tužbu protiv Vlade Republike Srpske zbog pokretanja postupka dodjele koncesije teslićkoj kompaniji “Drvo-export” za eksploataciju uglja na ležištu Bukova Kosa – Prijedor, gdje iskopavanje uglja traje već mjesecima.

Bageri “Drvo-exporta” rasturili Bukovu Kosu (FOTO/VIDEO)

Mještani su se mjesecima bunili protiv otvaranja rudnika kako na ovom lokalitetu, tako i na području Bistrice, gdje su bageri, i pored protesta građana, raskopali rudnik u sred sela bez ikakve dozvole. Naknadno, mjesecima kasnije, ministarstvo na čijem se čelu nalazi Petar Đokić je “popeglalo” papirologiju i potpuno zanemarilo višemjesečne proteste mještana.

CAPITAL: A. Pisarević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Vlada RS dodijelila Rufiju koncesiju i za Bukovu Kosu

    1. Buki

      Glasajte za SNSD i Javora da vam uniste sve sto vrijedi u Prijedoru za male novce.