Capital.ba

FED snizio kamatne stope i najavio početak ubrzanog smanjivanja

19.09.2024. / 10:00

VAŠINGTON – Američke Federalne rezerve (FED) smanjile su ključne kamatne stope za pola procentnog poena, na raspon od 4,75 – 5,0 odsto, što bi trebalo da predstavlja početak ubrzanog smanjivanja stopa većeg od uobičajenog, saopštili su čelnici FED-a.

ograničavanje kamata

FOTO: Pixaby

Kreatori monetarne politike opredijelili su se za ublažavanje monetarne politike, jer su procijenili da se inflacija održivo kreće ka željenih dva odsto, kao i da je u balansu sa stanjem na tržištu rada, prenio je Rojters.

Oni vide da bi referentna stopa FED-a trebalo da padne još jednom za pola procenta do kraja ove godine, pa za još jedan pun procentni poen 2025. godine, kao i za polovinu procenta u 2026, koju bi trebalo da završi u rasponu od 2,75 do 3,0 odsto.

Stopa od oko 2,8-2,9 odsto smatra se “neutralnom” tačkom, koja niti podstiče niti obeshrabruje privrednu aktivnost, navodi medij.

Američke akcije su ojačale nakon saopštenja FED-a i kvartalnih ekonomskih projekcija.

Agencija navodi da je takva odluka američke centralne banke, izazvala neslaganje guvernera, poput Mišel Bauman, koja je favorizovala smanjenje za samo četvrtinu procenta. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!