Capital.ba

Zaštitni fond RS definitivno kupuje softver iz Srbije

17.09.2024. / 12:22

BANJALUKA – Skupština Zaštitnog fonda Republike Srpske usvojila je odluku da proces digitalizacije sektora obaveznog osiguranja u RS sprovede preko softvera koji će biti nabavljen od Udruženja osiguravača Srbije.

FOTO: CAPITAL

Članovi Skupštine koju čine predstavnici društava za osiguranje od autoodgovornosti odluku su donijeli juče dvotrećinskom većinom.

Digitalizacija, odnosno, uspostavljanje centralne elektronske baze podataka, zakonska je obaveza povjerena Zaštitnom fondu RS.

Prema ponudi u koju je CAPITAL imao uvid, osiguravačima iz Srbije biće plaćeno 840.000 evra bez PDV-a za razvoj i doradu softvera.

Pored toga, društva bi u prvoj godini trebala da plaćaju naknadu od 1,8 evra bez poreza po polisi osiguranja, u drugoj 2,3 evra, a nakon čega bi se usklađivala sa rastom cijena na malo.

Upravni odbor Agencije za osiguranje Republike Srpske već je obezbijedio finansiranje ovog procesa jer je prošle sedmice usvojio izmjenu tarife premije i cjenovnika za osiguranje motornih vozila u RS kojom je jedinstvena osnovna premija uvećana za 1,5 odsto.

To znači da će na kraju cijenu digitalizacije platiti vozači.

Iako nema preciznih podataka, procjena je da će cijena registracije za putničke automobile da poskupi između tri i četiri KM.

To je prema riječima direktora Zaštitnog fonda Duška Valana minorno u odnosu na ono što će vozači sa tim dobiti.

Primjera radi, u slučaju saobraćajne nezgode vozači više neće morati ići da podižu zapisnike već će im to kroz digitalni kanal biti dostupno u postupku naknade štete, blagovremeno će biti obaviješteni pred istek registracije vozila, a takođe uvijek će moći da vide troškove svoje registracije“, rekao je on.

Dodaje i da će kroz digitalizaciju građanima biti omogućeno da kod kupovine vozila provjere da li je ono učestvovalo u saobraćajnim nezgodama, da će postojati mapa sa dionicama na kojima je prouzrokovano najviše šteta kao i brojne druge korisne informacije.

Kada će kompletan proces biti završen, ipak, nije mogao reći.

Još je teško precizirati kada će sve biti implementirano. U svakom slučaju mi smo ograničeni zakonskim rokovima. Nadamo se da ćemo i prije rokova završiti“, zaključio je Valan.

Podsjećamo, nisu svi bili oduševljeni prihvaćenom ponudom iz Srbije.

Dio društava zagovarao je ideju da se prihvati značajno povoljnija ponuda domaće kompanije, preko koje već posluje dio osiguravajućih kuća, ali ona prema ocjeni onih koji upravljaju fondom nije bila zadovoljavajuća.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Zaštitni fond RS definitivno kupuje softver iz Srbije

    1. Ministar

      Kako je to lijepo Amidzic napravio sa Kurtesom. Dobijali besplatno softver a oni nece nista dzabe, pa plate 840.000 eur. Pa onda odrade preko Stevandica povecanje tarife za AO preko ledja vozaca, i na to ce godisnje da uzmu cisto 2 miliona KM, a ovamo on kao jako zabrinut situacijom oko Republike Srpske. Sah-mat za cijeli SNSD