Capital.ba

Neradna nedjelja ponovo aktuelna u predizbornoj kampanji

17.09.2024. / 11:25

–  Dvije opštine u BiH juče usvojile odluku o neradnoj nedjelji
– Priča o neradnoj nedjelji posebno aktuelna pred izbore
– Sindikalci pozdravljaju ukidanje rada nedjeljom

 

SARAJEVO – Skupština Istočne Ilidže usvojila je juče odluku o neradnoj nedjelji. Ovu inicijativu jednoglasno su podržali i vlast i opozicija, pa će zaposleni u trgovinama umjesto skraćeno ubuduće biti potpuno slobodni.

Neradna nedjelja

Foto: Capital.ba

Odluku kojom je nedjelja definisana kao neradni dan juče su usvojili i odbornici Skupštine opštine Kotor Varoš, a odnosiće se na pravna lica i preduzetnike koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području opštine.

Inicijativa o uvođenju neradne nedjelje aktuelizovala se ovih dana, brojni kandidati u predizbornoj kampanji bave se ovom temom, a i Vlada FBiH podržala je Zakon koji se nalazi u Parlamentarnoj proceduri.

“Odlična vijest, razum je pobijedio ako su sve stranke u Istočnoj Ilidži podržale tu inicijativu, nadamo se da će i druge opštine slijediti takav primjer”, poručio je predsjednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović.

Kada se u decembru 2019. godine Višegrad odlučio uvesti neradnu nedjelju, nije bila ni izborna godina, ni predizborna kampanja. Ovaj grad uz Mrkonjić Grad bili su pioniri koji su uveli neradne nedjelje.

“Imamo opština koje su prekinule rad nedjeljom, veliki broj opština je skratio radno vrijeme, i imamo više od 50 odsto opština koje su donijele odluke o skraćivanju radnog vremena, a nadamo se da će ih u potpunosti ukinuti”, kaže Savanović.

Savanović smatra da bi pitanje trebalo riješiti na republičkom nivou, ali da se zakonsko rješenje ne nalazi u skupštinskoj proceduri. To bi, smatra, spriječilo šarenilo među lokalnim zajednicama, ali i da se ovo pitanje zloupotrebljava u predizbornoj kampanji.

“To je inicijativa Sindikata, ona je u toku, ona je trajna, dok god se ne usvoji. U ovom periodu se koriste sve moguće stvari da se dobiju glasovi birača, da se ta ideja iskoristi kao ideja nekih novih stranaka”, rekao je sagovornik CAPITAL-a.

Iz Sindikata trgovine RS dodaju da su ranije slične odluke donijele susjedna Crna Gora i Hrvatska, da radnje ne rade nedjeljom ni tokom turističke sezone, i da sve i dalje funkcioniše. Kažu nema pokazatelja koji govore da su lokalne zajednice koje su uvele neradnu nedjelju pretrpjele gubitke.

“Poslodavci nisu pokazali ničim da su pretrpjeli gubitke, niti je iko ostao bez posla. Dio kompanija je saglasan da se ne radi nedjeljom zbog nedostatka radnje snage. A što se tiče dolaska Lidla sve će se to svesti na isto, neće tu biti velike dobrobiti za radnike”, nije optimističan Savanović.

Ne postoji dan koji može da zamijeni nedjelju

Slične poruke stižu i iz Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti  BiH. Zakon kojim se rješava ovo pitanje u parlamentarnoj je proceduri, a Vlada Federacije BiH prošle sedmice podržala je ovo rješenje.

“Zakon je već u parlamentarnoj proceduri i ovo je još jedan korak u nizu zakonskih procedura neophodnih da bi on dobio konačnu podršku u parlamentu FBIH koju i očekujemo”, rekla je za CAPITAL predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović.

Prvi veliki grad u FBiH koji se odlučio na ovaj potez uz mnogo protivljenja bio je Mostar.

“Lokalni nivo vlasti već odavno pokazuje hrabrost i odlučnost koju nažalost ne vidimo na nivou entiteta. Iako ovaj nivo vlasti do sada nije učestvovao u radničkim pitanjima i nije bio otvoren za razgovor o pitanjima iz oblasti rada, za nas u STBIH upravo ovaj nivo vlasti je postao partner onda kada podršku nismo dobili na nivou Vlade FBIH i Parlamenta”, poručila je naša sagovornica.

Iz Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti pojašnjavaju da su radili anketu koja je pokazala da 98 odsto zaposlenih podržava uvođenje neradne nedjelje, prije svega zbog povećanja kvaliteta života.

“Ne postoji dan koji može zamijeniti nedjelju, prvenstveno zato što je nedjelja neradna za javni sektor, ali i škole tako da se porodice koje imaju predškolsku i školsku djecu jedino i mogu okupiti nedjeljom”, kazala je Beširović.

Da li dolazak Lidla ima veze sa uvođenjem neradne nedjelje?

Danijel Hadžović iz Liberalnog foruma kritikovao je ovaj potez Vlade FBiH, ali i lokalnih zajednica, smatra da se na ovaj način, u već dovoljno umrtvljenoj ekonomiji uvodi 50 neradnih dana.

“Umjesto da se uvede da se rad vikendom dodatno plaća, a većina radnika u trgovini je kazala da rad nedjeljom ne bi bio problem kada bi bio dodatno i adekvatno plaćen, veliki trgovački lanci koji se ionako suočavaju s problemom radne snage odjednom podržavaju zabranu rada nedjeljom čime se smanjuje pritisak da povećaju nadnice. Indikativno je i to što se žuri sa usvajanjem ovog zakona u trenucima kada na naše tržište treba da uđe veliki svjetski trgovački lanac koji je već najavio da je spreman dodatno plaćati rad nedjeljom”, kazao je Hadžović.

Hadžović vjeruje da velike kompanije ne bi podržale ovu inicijativu da se ne suočavaju sa manjkom radne snage.

“Ukidanje potrebe za tom radnom snagom 50 dana u godini, pri čemu će i konkurenciji zabraniti da radi, smanjuje taj pritisak na njih, jer bi morali povećati plate svojim radnicima kako bi ih i dalje zadržali na poslu. Ako iskreno misle da rad nedjeljom treba zabraniti, ko tim trgovačkim lancima zabranjuje da već sad samoincijativno ukinu radnu nedjelju? Zašto žele uvesti zabranu svima?”, pita sagovornik CAPITAL-a.

Hadžović navodi i da bi ovo rješenje moglo proći u Parlamentu FBiH jer će prema njegovoj procjeni većina političkih partija podržati ovo rješenje.

CAPITAL: A.T. Ružić

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Neradna nedjelja ponovo aktuelna u predizbornoj kampanji

    1. GIOMETAR, DIPLOMIRANI GIOMETAR

      Od cega ce ovi promoteri neradnicke klase zivet?

      Amerika ,SAD rade 24 sata 365 dana a ovi nasi cekaju da dobiju pare sa zapada.KOJI BISERI SU OVI NASI.