Capital.ba

Slabije interesovanje za iPhone 16 ponovo oborilo akcije

17.09.2024. / 11:46

KUPERTINO – Akcije kompanije Apple su pale u ponedeljak jer su porasle zabrinutosti zbog potencijalno slabije od očekivane potražnje za modelom iPhone 16, fokusiranim na vještačku inteligenciju.

FOTO: Pixabay

Akcije su pale tri odsto do sredine popodneva, čime je izbrisano oko 96 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, iako Apple ostaje najvrednija listirana kompanija na svetu.

Apple je u ponedeljak pao na svoju najnižu dnevnu cijenu akcija od 9. avgusta.

Podsticaj za rasprodaju su bili izvještaji nekoliko analitičara koji prate iPhone 16 od kada je počelo prednaručivanje prošle nedjelje.

Tu je i izvještaj uticajnog analitičara Ming-Či Kuo iz hongkonške kompanije TF International Securities, koji je procijenio pad obima prednaručivanja za 12,7 odsto na godišnjem nivou.

Riječ je o poređenju sa prošlogodišnjim lansiranjem iPhone 15, na osnovu analize lanca snabdijevanja i podataka sa Apple web stranice o globalnim rokovima isporuke.

Drugi analitičari su prijavili slabiju potražnju tokom prvog vikenda putem svojih istraživanja. Među njima je Samik Čaterdži iz Džej Pi Morgana, koji je klijentima pisao da rani podaci o isporuci ukazuju na „blago slabiju“ potražnju za vrhunskim modelom iPhone 16 Pro. Vamsi Mohana iz Bank of Americae, primijetio je da je vrijeme isporuke Pro modela „donekle manje“ produženo u poređenju sa modelom iPhone 15 Pro. Rokovi isporuke u Kini su kraći nego u drugim regionima, što potencijalno ukazuje na slabiju potražnju.

Mohan je upozorio da vreme isporuke može biti nepouzdan pokazatelj potražnje za iPhone. Napomenuo je da „snabdijevanje, zalihe, alokacija i cijene mogu uticati na datume isporuke“. Ili da Apple može biti nepravedno kažnjen zbog pozitivnih događaja kao što su efikasnost lanca snabdijevanja.

I bilo kakav novi pesimizam u vezi sa podacima o isporuci iPhone 16 u Kini u ponedeljak može biti pogrešno postavljen, s obzirom na to da je kompanija prošle nedjelje objavila da njen novi Apple Intelligence AI softver neće biti dostupan na kineskom jeziku do sljedeće godine, vjerovatno odlažući bilo koju AI-povezanu prodaju u tom regionu.

Mohan je u ponedjeljak zadržao svoju preporuku za kupovinu akcija Epla. To je uradio zbog „očekivanog višegodišnjeg ciklusa nadogradnje iPhone“ koji je započeo funkcijama generativne AI u novim modelima iPhone.

Pad akcija Epla u ponedeljak usljed ranih izvještaja naglašava važnu uloge koju nosi iPhone. Kompanija je zabilježila najniže tromesečne prihode od iPhone od 2021. Konsenzus sa Wall Street je da se očekuje da će napredak vezan za Chat GPT i AI izazvati značajan porast prodaje iPhone.

Procjene analitičara predviđaju rekordnih 74 milijarde dolara prihoda od iPhone u poslednjem kvartalu 2024. Očekuje se i osam odsto godišnjeg rasta prihoda od iPhone u naredne dvije fiskalne godine.

Akcije Apple su značajno porasle od kada je kompanija prvi put otkrila svoje planove za AI telefon u junu. I dalje su u plusu 10 odsto uprkos nedavnom padu, nadmašujući rast od pet odsto S&P 500 indeksa. Forbes

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!