Capital.ba

Intel postigao ekskluzivan dogovor sa Amazonom

17.09.2024. / 9:56

SANTA KLARA – Izvršni direktor američke korporacije Intel, Pat Gelsinger, istakao je da će gigant online prodaje Amazon.com biti ekskluzivni kupac njenih novih čipova, potencijalno dovodeći posao u nove fabrike koje se grade u SAD.

FOTO: Intel

Intel i Amazon će zajedno ulagati u posebno prilagođeni poluprovodnik za računarstvo sa veštačkom inteligencijom – u “višegodišnjem, više milijardi dolara vrijednom okviru”, navodi se u saopštenju koje je prenio Bloomberg.

Akcije Intela su skočile više od osam odsto u kasnom jučerašnjem trgovanju nakon objave. Ove godine su izgubile 58 odsto svoje vrijednosti, a u ponedeljak su završile berzanski dan na 20,91 dolara po komadu.

“Današnja najava je velika. U pitanju je veoma pronicljiv kupac koji ima sofisticirane dizajnerske mogućnosti”, rekao je Gelsinger.

Vijest je bila deo niza najava koje su uslijedile poslije ključnog sastanka upravnog odbora kompanije prošle nedelje. Intel takođe odlaže pokretanje novih fabrika u Nemačkoj i Poljskoj, ali ostaje posvećen američkoj ekspanziji u Arizoni, Novom Meksiku, Oregonu i Ohaju.

Sa smanjenjem prodaje i gomilanjem gubitaka, kompanija je prošlog mjeseca objavila planove za smanjenje broja zaposlenih za čak 15.000, uštedu od 10 milijardi dolara i obustavljanje isplate ovogodišnje dividende.

Građevinski projekti u Poljskoj i Nemačkoj biće pauzirani na oko dvije godine u zavisnosti od potražnje tržišta. Još jedan u Maleziji će biti završen, ali će biti pušten u rad samo kada uslovi to podrže, saopštio je Intel.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!