Capital.ba

Kineski Geely planira fabriku u Evropskoj uniji

16.09.2024. / 16:18

PEKING – Geely je u potrazi za lokacijom na kojoj bi izgradio veliki proizvodni pogon u Evropi. Kao i nekoliko drugih kineskih proizvođača automobila, Geely želi da poveća svoju prisutnost na novim tržištima, a Evropa je tu među najvažnijima.

geely

Foto: X-com

Dok je nedavno govorio na konferenciji za novinare u Frankfurtu, potpredsjednik Geely Auto Group Li Chuanhai upitan da li će marka izgraditi fabriku u regiji.

“To još nije 100 posto sigurno”, odgovorio je.

Međutim, poznato je da je Geely ranije ove godine imao opsežne razgovore s poljskom vladom. Zamjenik ministra za razvojne fondove i regionalnu politiku, Jan Szyszko, rekao je da će ili nova fabrika električnih vozila možda biti izgrađena u Poljskoj ili u nekoj drugoj državi EU. Trenutno stanje pregovora kineskog diva i Poljske vlade nije jasno, ali izvori kažu da poljska vlada ne vidi Geely kao idealnog partnera.

Prema Geelyjevom potpredsjedniku, kompanija ima “puno mogućnosti” dok nastoji da se proširi u Evropi, tako da su sve opcije još uvijek otvorene, a među njima je u teoriji i Hrvatska, navodi Jutarnji.hr.

Takođe, evropski izvršni direktor Geelyjeve marke Lynk & Co, Nicolas Appelgren, rekao je Reutersu da marka aktivno istražuje lokacije širom kontinenta, ne dajući dodatne detalje. Geely je nedavno otvorio novu bazu u Frankfurtu, gdje će testirati i razviti 13 vozila na “novu energiju” kako bi provjerio koliko su u skladu su s evropskim standardima sertifikacije.

U aprilu je kineski proizvođač automobila Chery najavio da će proizvoditi električna vozila na baterije u fabrici u Barceloni. Automobili će se proizvoditi u fabrici kojom je pre upravljao Nissan kroz zajedničko ulaganje s Ebro-EV Motors. Chery planira da proizvodi 50.000 vozila godišnje do 2027. godine i 150.000 vozila godišnje do 2029. godine.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!