Capital.ba

Cijene stanova rastu brže od inflacije

16.09.2024. / 14:55

BEOGRAD – RGZ indeks cijena stanova u drugom tromjesečju 2024. godine iznosi 164,56 što predstavlja rast cijena stanova od 4,68 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavio je danas Republički geodetski zavod Srbije (RGZ).

FOTO: Pixabay

Cijene stanova u starogradnji su, na nivou Srbije, porasle za 4,41 odsto, dok je novogradnja, odnosno kupovina od investitora imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,15 odsto.

U Beogradu se bilježi blagi pad prodaje stanova od 0,57 odsto i vrijednosti kupoprodaja za 5,61 procenat.

Kako je navedeno, RGZ indeks cijena stanova za drugo tromjesečje 2024. godine pokazuje blagi godišnji rast cijena.

U poređenju sa prvim tromjesečjem 2024. cijene stanova u Srbiji su zabilježile blagi rast od 1,26 odsto.

Ovaj porast cijena u odnosu na prošlu godinu i umjeren tromjesečni rast ukazuju da tržište nekretnina ostaje stabilno i bez velikih fluktuacija, što je pozitivan znak za ekonomiju i investitore, navodi RGZ.

Tokom drugog kvartala 2024. došlo je do povećanje potražnje za stanovima, sa zabilježenih 11.532 ugovora o prometu stanova (odnosno 7.5 odsto više nego u istom periodu prošle godine), uz ukupnu vrijednost od 978 miliona evra (7,3 odsto više nego prošle godine).

Gledano po regionima u Srbiji, primjetne su određene razlike u trendovima na tržištu stanova.

Kada je riječ o broju prodaja i vrijednosti prometa, južna i istočna Srbija bilježe značajan rast prodaje stanova od 16.7 odsto i vrijednosti kupoprodaja za 37 procenata.

U Vojvodini je broj prodaja stanova porastao za 14,03 odsto, a vrijednost kupoprodaja je veća za 35,7 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Region Šumadije i zapadne Srbije takođe bilježi rast, sa povećanjem prodaje stanova od 9,70 odsto i vrijednosti kupoprodaja za 22,22 procenta.

Kada je riječ o cijenama stanova, u odnosu na drugi kvartal 2023. godine, cijene su porasle u regionu Vojvodine za 4,49 odsto, Gradu Beogradu 3,98 procenata, Šumadije i zapadne Srbije za 5,05 odsto, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cijena zabilježen je u regionu Južne i istočne Srbije i iznosio je 7,40 procenata.

Kada se uporedi indeks cijena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope, Srbija je imala umjeren i stabilan rast cijena.

Prema dostupnim podacima Eurostata za prvo tromjesečje 2024, veći broj država bilježi umjeren opravak tržišta, međutim u nekim zemljama je i dalje zabilježan pad cijena stambenih nepokretnosti (Luksemburg, Njemačka, Francuska), dok u isto vrijeme Poljska, Bugarska i Litvanija bilježe dvocifren međugodišnji rast cijena.

RGZ indeks je razvijen u skladu s međunarodnim metodološkim smjernicama i obezbjeđuje građanima i privrijedi da na jednostavan način, ažurno i besplatno prate kretanja na tržištu nepokretnosti, navedeno je u saopštenju, prenosi “24Sedam”.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!