Capital.ba

Zgrada BHDCA u Banjaluci koštaće 13,7 miliona KM

16.09.2024. / 14:31

BANJALUKA – Za kupinu zgrade u kojoj bi trebalo da bude smješteno sjedište Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) u Banjaluci biće izdvojeno 13,7 miliona KM.

FOTO: Agencije

Ova institucija u Banjaluci je smještena u iznajmljenim prostorijama i za te namjene su do sada potrošeni milioni KM, a o rješavanju podstanarskog statusa BHDCA se godinama priča, ali konkretnih rješenja do sada nije bilo.

Posljednje informacije pokazuju da bi taj plan mogao biti realizovan u narednom periodu, jer je Savjet ministara BiH odobrio sredstva za tu namjenu.

U toj odluci je precizirano da je predviđena kupovina zgrade za smještaj BHDCA, po sistemu ključ u ruke, ukupne površine od 2.400 do 2.500 metara kvadratnih nabavne vrijednosti do 13.750.000 KM, sa pripadajućim porezom.

„Procjena potrebnih finansijskih sredstava urađena je nakon sprovedenog ispitivanja tržišta nekretnina u Banjaluci. Tržišne cijene poslovnog prostora kreću se između 2.500 KM/m2 i 5.600 KM/m2 u zavisnosti od lokacije i karakteristika prostora, broja parking mjesta i tako dalje“, precizirano je u odluci.

Novac za kupovinu zgrade trebao bi biti obezbijeđen iz sredstava ostvarenih od prihoda od naknada za prelete preko BiH i drugih prihoda koje ostvari Direkcija.

U obrazloženju odluke je navedeno da nova zgrada treba da obezbijediti dovoljno radnog prostora za postojeće i buduće osoblje Direkcije.

Prema novom Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji u ovoj Direkciji su predviđena 93 radna mjesta.

Definisano je da nova zgrada između ostalog, treba da ima kancelarijski prostor, sanitarne čvorove, ulazni hol sa info-pultom i zajedničkim prostorijama, prostorije za održavanje sastanaka, obuka, seminara i radionica.

Takođe, planirano je da objekt ima konferencijsku salu, prostorije za arhivu, za vazduhoplovni registar, za testiranje pilota i kontrolora letenja, za vazduhoplovnu biblioteku, kafe kuhinju, ostavu higijenskog materijala i sl.

„Pored navedene površine za sam objekat, potrebno je obezbijediti i dovoljan broj parking mjesta, i to za službena vozila i predstavnike međunarodnih organizacija, vozila stranaka, te zaposlenih Direkcije“, navedeno je u odluci.

Podsjećamo, sjedište BHDCA u Banjaluci se nalazi u iznajmljenim prostorijama a prema zvaničnim podacima od septembra 2009. do jula 2024. godine, na zakup poslovnog prostora je potrošeno oko 8,8 miliona KM.

O obezbjeđivanju trajnog smještaja za ovu instituciju se priča godinama, a iznos koji je sada predviđen odlukom za tu nabavku je za oko 3,7 miliona KM veći u odnosu na ranije procjene.

Isto tako i sama realizacija ide sporo o čemu je CAPITAL pisao u tekstu BHDCA od 2009. godine čeka stalni smještaj i plaća masnu kiriju

Naime, Savjet ministara BiH je u decembru 2009. godine usvojio zaključak da se obezbijede finansijska sredstva za nabavku poslovnog prostora za smještaj Direkcije.

Prijedlog odluke o odobravanju sredstava za kupovine poslovnog prostora u Banjaluci za potrebe BHDCA tek je u julu 2020. godine upućen Savjetu ministara na razmatranje i usvajanje. Posljednje informacije pokazuju da je ta odluka tek u ovoj godini odobrena i da se sada ide u realizaciju.

CAPITAL: V. P.

 

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Zgrada BHDCA u Banjaluci koštaće 13,7 miliona KM

    1. Batic

      Izostavili ste u tekstu od koga je iznajmljena zgrada tj u cijem je vlasnistvu

    2. GIOMETAR, DIPLOMIRANI GIOMETAR

      u cenu uracunato i 50% profita biznismenima, pismenim?