Capital.ba

Americi prijeti nešto gore od recesije

16.09.2024. / 13:07

NJUJORK – Generalni direktor „Džej Pi Morgan Čejs” ukazao je šta je „najgori ishod” za američku ekonomsku budućnost, pored recesije.

dolar

Foto: Pixabay

“Najgori ishod je stagflacija. I ne bih je skinuo sa dnevnog reda”, rekao je Džejmi Dajmon.

Čelnik najveće investicione banke u SAD sa aktivom od 3,4 milijarde dolara, dao je svoj komentar početkom nedjelje na Savjetu institucionalnih investitora u Njujorku, prenosi Foks njuz.

Stagflacija, naziv nastao od skraćenica za stagnaciju i inflaciju, označava stanje u kojem se ekonomski rast usporava dok inflacija i nezaposlenost rastu.

Ekonomske posljedice stagflacije mogu dovesti smanjenja penzionih fondova, kao i kraha berze. Posljednji put je viđena u SAD tokom 1970-ih, navodi “Investopedija”.

Dok je inflacija u avgustu porasla manje nego što se očekivalo na 2,5 odsto, izgledi za savezni dug su mračni, sa rastućim brojem od više od 35,3 biliona dolara.

Otplate kamata na državni dug koje dospijevaju u oktobru sada premašuju troškove i zdravstvenog osiguranja (“mediker”), i nacionalnog budžeta za odbranu. Državni dug može doprinijeti daljoj inflaciji koja je na horizontu.

Ovo je prvi put u američkoj istoriji da su otplate kamata na državni dug porasle iznad jedan bilion dolara.

“Dakle, teško je imajući to u vidu reći da smo izašli na zelenu granu. Mislim da to nije slučaj”, rekao je Dajmon.

Dok je inflacija pala tako da je skoro dostigla krajnji cilj Nacionalnih rezervi (FED) od dva odsto, izvještaj koji je u ponedjeljak podijelila Banka federalnih rezervi Njujorka pokazuje da su pogledi potrošača na tržište generalno pomiješani.

Amerikanci su odgovorili da očekuju da će njihova potrošnja porasti za pet odsto, ali da će prihodi njihovih domaćinstava porasti samo za 0,1 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Dajmon vjeruje da je vjerovatnoća stagflacije u budućnosti oko 35 procenata, što znači da je recesija vjerovatnija.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!