Capital.ba

Desetine hiljada radnika u Njemačkoj gubi strpljenje

16.09.2024. / 12:11

BERLIN – Desetine hiljada radnika u restoranima i kafeterijama poput Mekdonaldsa i Starbaksa širom Njemačke stupaju u štrajk, prenosi Njemačka novinska agencija “Dpa”.

starbaks

Foto: Pixabay

Sindikati NGG-a pozvali su na štrajk upozorenja u takozvanoj sistemskoj gastronomiji, u kojoj su, između ostalih, Burger King i Pica Hut, budući da je drugi krug pregovora o kolektivnom ugovoru završen bez rezultata.

Dalji pregovori u ovoj grani koja ima 120.000 zaposlenih trebali bi da se održe tek u novembru, kasnije nego što je prvobitno planirano.

NGG je kritikovao poslodavce da se u drugom krugu nisu “pomakli ni milimetar prema zahtjevima zaposlenih”.

“Zbog toga štrajkujemo”, rekao je glavni pregovarač Mark Baumajster.

Cijene u Njemačkoj su porasle u posljednjih nekoliko godina, podsjetio je Baumajster, dodajući da zaposleni imaju “ogromnu potrebu da nadoknade zaostale plate”.

“Očekuju stvarno rasterećenje i znatno više novca – umjesto toga, poslodavci nisu ni donijeli novu ponudu za drugi krug pregovora. To je apsolutno nepoštovanje zaposlenih”, istakao je Baumajster.

NGG traži, između ostalog, početnu platu od 15 evra po satu za najniže plaćene zaposlene, prenosi “Fenix-Magazin”.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Desetine hiljada radnika u Njemačkoj gubi strpljenje

    1. Nenad

      Nemačku očekuje dosta problema, Iz Pro Move-a koja radi medjunarodne selidbe kažu da sve više nšaih razmišlja da se vrati nazad ili da odu u drugu državu. Nije ni čudo što Šolc ide u Afriku da nađe najjeftiniju radnu snagu.

      • Goran

        Gdje nađe Promove kao referencu? To je mađarska firma za selidbe. Kako oni znaju da “sve više naših ljudi RAZMIŠLJA da se vrati…”. Čitaju misli na daljinu?
        Ova vijest o štrajku nezadovoljnih radnika je nešto normalno u normalnim zemljama. Nemaju RTS i RTRS da im je mozak ispran i da vjeruju da im je mnogo dobro.

      • Miki Maus

        Vraticemo se nikad

      • Nebojša

        Vraćamo se odma’ da radimo za Dodika :)