Capital.ba

Vladu Republike Srpske iznenadio Nikšićev intervju za Capital

12.09.2024. / 20:32

BANJALUKA – Iznenađuje izjava premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića, da su projekti poput HE Buk Bijela i aerodroma u Trebinju blokirani zbog secesionističkih prijetnji poručuju iz Vlade Republike Srpske, reagujući na jučerašnji Nikšićev intervju za CAPITAL. Iz Vlade još dodaju da imaju dobru saradnju kolegama iz Vlade Federacije ali i da političko Sarajevo pokušava spriječiti razvojne projekte u RS.

zgrada vlade rs

Foto: Capital.ba

„Republika Srpska zajedno sa Srbijom, ide u realizaciju projekta Hidroelektrane Buk Bijela i aerodroma u Trebinju. Vlada Republike Srpske i Vlada FBiH  dobro sarađuju, ali je glavni krivac političko Sarajevo čiji je cilj jasan, a to je spriječiti sve projekte koji utiču na razvoj Republike Srpske i pošlo im je za rukom da realizaciju uspore, ali nikako da spriječe“, naveli su u reagovanju iz Vlade Republike Srpske.

Podsjećaju da se, kada je u pitanju konkretno HE Buk Bijela, uzrok problema nalazi u apelaciji 24 poslanika Predstavničkog doma PS BiH koji su uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH.  Dodaju da projekt izgradnje aerodroma u Trebinju nije blokiran, te da su u toku radovi koji su u nadležnosti institucija Republike Srpske.

„Na sjednici Predsjedništva BiH 2022. godine nije usvojena inicijativa srpskog člana Predsjedništva BiH da se Prijedlog osnova za vođenje pregovora između BiH i Srbije radi zaključivanja memoranduma za izgradnju aerodroma u Trebinju, uvrsti na dnevni red. Samim tim, Memorandum o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta „Izgradnja Aerodroma Trebinje“ između Vlade Republike Srbije i BiH MoR nikad nije usvojen“, navode iz Vlade RS.

Pojašnjavaju i da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA), koji je u parlamentarnu proceduru upućen po skraćenom postupku nije dobio podršku Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, već je vraćen u redovnu proceduru.

Iz Vlade još navode da već 15 godina traje osporavanje gasifikacije Republike Srpske, ali i da njima nikada neće biti prihvatljivo osporavanje projekata koji poboljšavaju uslove  u RS i FBiH.

Podsjećamo Nikšić je u razgovoru za Capital, između ostalog, odgovarao na pitanja i šta se događa sa projektima poput HE Buk Bijela, Aerodroma Trebinje, te gasifikacije.

„Projekti koje spominjete su od šireg interesa, a realizuju se uglavnom na teritoriji entiteta RS. Ipak, zbog skorijih dešavanja, prijetnji kojekakvim secesijama, nepoštivanjem institucija države, brojni projekti su ostali blokirani. Štetu zbog toga trpe svi građani, a u nekim od konkretnih slučajeva najviše građani tog dijela Bosne i Hercegovine. Zato je potrebno sjesti za sto, konačno prihvatiti da vladavina prava podrazumijeva poštivanje državnog pravnog poretka u kojem je sasvim moguće i prihvatljivo da vam se nešto ne sviđa, ali sistem kakav jeste se mora poštovati dok se u zakonskoj proceduri eventualno ne izmijeni i ne poboljša. Takav princip važi za sve, na svim nivoima“, naveo je Nikić.

Cijeli intervju sa federalnim premijerom možete pročitati OVDJE.

CAPITAL: A.T.R.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!