Capital.ba

Draško skrojio pravilnik za dodjelu Stanivukovićevih placeva

12.09.2024. / 16:18

BANJALUKA – Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković planira dodjeljivati placeve u privatnom vlasništvu za potrebe stambenog zbrinjavanja mladih bračnih parova i samohranih roditelja, iako se do sada isključivo govorilo da će se za te namjene dodjeljivati placevi u vlasništvu Grada Banjaluka.

FOTO:A.Čavić/Grad Banjaluka

Da u tome ima istine pokazuje i Pravilnik o dodjeli besplatnog građevinskog zemljišta mladim bračnim parovima do 35 godina i samohranim roditeljima koji predviđa tu mogućnost i u koji je imao uvid portal CAPITAL.

Sadržaj ovog pravilnika ide u prilog spekulacijama koje se danima čuju u javnosti, a to je da bi Stanivuković mogao zemlju u vlasništvu svoje porodice raspoređivati građanima Banjaluke za ove namjene.

Sve spremno za početak predizborne kampanje

Interesantno je da je pravilnik donesen 3. septembra ove godine tri dana prije početka predizborne kampanje iako Stanivuković najavljuje ovu mjeru oko  godinu dana.

Naime, Stanivuković je u oktobru 2023. godine Narodnoj skupštini Republike Srpske predao inicijativu za izmjenu Zakona o stvarnim pravima, kojom bi bilo omogućeno da porodice sa četvoro i više djece, mladi bračni parovi i porodice poginulih boraca dobiju besplatne placeve za gradnju stambenog objekta. Od tada do danas je bilo puno najava da će ta mjera biti realizovana.

Međutim, konkretni koraci su preduzeti tek početkom ovog mjeseca prvo pripremom pravilnika na osnovu kojeg je 6. septembra objavljen javni poziv na koji se mogu prijaviti zainteresovani građani.

Prilikom formiranja ovog pravilnika Stanivuković se pozvao na Zakon o lokalnoj samoupravi RS, te Statut Grada Banjaluka, tačnije član 67. koji definiše nadležnosti gradonačelnika te član 83. u kojem je navedeno da „Gradonačelnik u vršenju poslova donosi: odluke, pravilnike, naredbe, uputstva, rješenja i zaključke planove i programe“.

Drugi uslovi za podjelu parcela

Pravilnikom je još definisano da supružnici moraju imati manje od 35 godina u trenutku podnošenja prijave te da ne posjeduju nepokretnosti na teritoriji Banjaluke niti u mjestu rođenja.

Precizirano je i da će se građevinsko zemljište raspoređivati u skladu sa brojem raspoloživih parcela, te da su oni koji dobiju zemlju dužni u roku od pet godina da obezbijede građevinsku dozvolu za gradnju stambenog objekta. Osim toga navedeno je da je zabranjeno prometovanje dobijenog zemljišta u periodu od 20 godina.

U ovom dokumentu je navedeno da pravilnik stupa na snagu danom donošenja te da će biti objavljen u Službenom glasniku. Međutim do objave u Službenom glasniku još nije došlo.

Upućeni u ovo pitanje poručuju da ne znaju po kom osnovu je donesen ovaj pravilnik, mimo odluke Skupštine Grada Banjaluka. Naglašavaju da je gradonačelnik Banjaluke mogao donijeti ovakav pravilnik jedino nakon što Skupština grada da „zeleno svjetlo“ na raspodjelu gradske imovine za stambeno zbrinjavanje određenih kategorija, a nikako prije.

U igri i privatno zemljište

Tako je u pravilniku precizirano da se dodjeljuje zemljište u vlasništvu Grada Banjaluka ili u vlasništvu fizičkih ili pravnih lica koji zaključe sporazum sa Gradom Banjaluka i usaglase se da prenesu pravo vlasništva na predmetnim parcelama na lica za koja ispunjavaju uslove propisane ovim pravilnikom.

To zemljište će se dodjeljivati na osnovu rang liste koja se utvrđuje po raspisanom javnom pozivu.

To je u suprotnosti sa izjavama koje je Stanivuković od prošle godine davao na ovu temu u kojima je naglašavao da će se za ove kategorije dodjeljivati zemlja koja je isključivo u vlasništvu Grada Banjaluka. Ti placevi se prema ranijim izjavama Stanivukovića nalaze u naseljima Motike, Drakulić, Kuljani, Barlovci, Vrbanji i Bistrici, ali nikada nije precizirano gdje se oni tačno nalaze u tim naseljima, niti koliko gradske zemlje će biti raspoređeno u te svrhe.  Isto tako se postavljalo pitanje kako će to biti urađeno, jer Skupština grada Banjaluka nije donijela odluku kojom bi se omogućila raspodjela gradske imovine.

Naime, jedino lokalni parlament može raspolagati imovinom Grada Banjaluka, odnosno treba donijeti odgovarajuću odluku kojm se dodjijeljuje imovina Grada za rješavanje stambenog pitanja određenih kategorija stanovništva. Taj uslov još nije ostvaren, a zakazivanje iduće sjednice Skupštine grada Banjaluka na kojoj bi se ovo pitanje eventualno moglo razmatrati nije ni na vidiku. To za sobom povlači pitanje kako će taj Stanivukovićev plan biti realizovan.

Odgovor očigledno nude njegove izjave , ali i pravilnik koji je  potpisao.

Naime, nedavno se pojavio snimak Stanivukovića sa predizborne tribine u jednom banjalučkom naselju. Tom prilikom  gradonačelnik je prisutnima rekao da je od svog oca tražio da za ovu namjenu raspodjele zemljište u vlasništvu ove porodice u Motikama i Kuljanima.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Draško skrojio pravilnik za dodjelu Stanivukovićevih placeva

    1. Горан

      Људи моји, сви мјешамо бабе и жабе, Драшко Станивуковић може
      са својом имовином да ради шта хоће, али без укључивања Града.
      Градоначелник са друге стране, не може да располаже са градском имовином, орган локалне заједнице у чијој надлежности је то је Скупштина Града, такође, и у варијанти коју је замислио, додјела плацева у приватном власништву, Град се ту појављује само у ситуацији када се та процедура одвија путем, опет скупштинских одлука, градоначелник се ту појављује само као предлагач… На крају, да завршим са својом тирадом, и да се све одвија у редовној процедури, закон не познаје додјелу земљишта без накнаде у овој ситуацији која тема ових дана.

    2. Marko

      Pa neka dijeli, bolje i tako da dobija glasove, nego kao Igor Dodik i Srđan Amidžić koji javno prijete otkazima u zgradi Vlade kao da im je to babovina.
      Igor je zaboravio da je Srđan već zabio nož u leđa Igoru, ali Radojičiću.
      Šta ga sprečava da to uradi opet?
      Nula od čovjeka.

      • Vlado

        Slazem se i za Igora i za Srdjana. Ali ako mislis da Drinic i ostali Draskovi pretorijanci ne prijete otkazima stotinama svojih vankonkursnih regruta po gradskoj upravi i preduzecima – onda se grdno varas.

    3. hmm

      Mislim sve i da daje privatno zemljiste, i da je mjera populisticka – prije svega zbog izbora, kome smeta? Sta je prethodna vlast podijelila? Osim instrukcija za glasanje i ucijenjivanje poslovima.

      • Goran

        Lijepo je vjerovati da on ima stvarnu namjeru to provesti u djelo. Kao što je imao namjeru boriti se protiv tajkuna. I protiv lošeg i tankog asfalta.
        Da, kome smetaju šuplja obećanja?
        Eto, smetaju meni, na primjer.

        • hmm

          Sta je alternativa? Sta i vrijede lokalni izbori, ako skupstinska vecina pripada nekoj drugoj stranci. Ne skida se bagra sa vlasti samo na jednim izborima, treba i opste uzeti.

          Eto Dodik na vlasti preko 20 godina, pa nam je za sve Drasko kriv. Kriv je ovaj ludi narod, sto za malo pecenja, alkohola i razonode proda glas. I svi oni ucjenjeni. Pa zna se kako to ide u ovoj drzavi. Meni svakako ni iz dzepa ni u dzep, odavno samo ja vec u Sloveniji kao i ti u Njemackoj. Da li ti Gorane glasas?

          • Goran

            Problem Draškića je silna nada koju je probudio u mnogima, a ispostavilo se da je daleko gori od prethodnika.
            Glasaću za jedinog od četiri kandidata u BL za kojeg sam potpuno siguran da neće raditi kako baja kaže.