Capital.ba

Cijene nafte iznad 70 dolara po barelu

12.09.2024. / 11:00

NJUJORK – Cijene nafte ponovo su prekoračile 70 dolara budući da su poremećaji u proizvodnji u SAD zbog uragana Francine i pada zaliha zasjenili strahovanja od slabe potražnje.

cijene nafte

Foto: Pixabay

Na londonskom tržištu cijena barela je u jednom danu porasla za 1,07 dolara i iznosila je 70,26 dolara jutros. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,2 dolara višoj cijeni od 66,95 dolara. Tržišta su poljuljale snižene procjene o svetskoj potražnji za naftom.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ponovo je snizila procjenu rasta potražnje u ovoj godini, sa 2,11 miliona na 2,03 miliona barela dnevno. Snizili su i prognozu za iduću godinu, s 1,78 miliona na 74 miliona barela dnevno.

Svjetska ekonomija trebala bi solidno porasti i u drugoj polovini godine, ali problemi u sektoru nekretnina i pojačana prodaja kamiona na ukapljeni zemni gas i električnih automobila mogli bi zakočiti potražnju za benzinom i dizelom, naveo je OPEC u izvještaju za septembar.

Još prošle sedmice grupa i njeni saveznici potvrdili su da od oktobra planiraju da povećaju snabdijevanje, za nešto manje od 190.000 barela dnevno. Ove sedmice promijenili su mišljenje i odgodili blago povećanje isporuka za kraj godine nakon što su se cijene pod pritiskom zabrinutosti za potražnju spustile na najniži nivo u devet meseci.

Trgovci u SAD su se ipak prisjetili pada zaliha.

Zalihe nafte pale su prošle sedmice 2,793 miliona barela, rekli su tržišni izvori, citirajući podatke iz izvještaja udruženja proizvođača API, a smanjile su se i zalihe benzina, za 513.000 barela. Zalihe destilata neznatno su porasle.

Podršku cijenama pružili su i poremećaji u proizvodnji u SAD zbog uragana Francine.

Francine je zaustavila otprilike četvrtinu proizvodnje nafte i gasa u američkom delu Meksičkog zaliva, objavio je američki Biro za bezbjednost i zaštitu životne sredine (BSEE). Mina

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!