Capital.ba

Tužilaštvo zatražilo pritvor za bivšeg direktora Autocesta FBiH

11.09.2024. / 17:06

ZENICA – Kantonalno tužilaštvo u Zeničko-dobojskom kantonu zatražilo je od Suda određivanje mjera pritvora za bivšeg direktora Autocesta FBiH Elmedina Volodera i još dvoje, od ukupno pet uhapšenih u jučerašnjoj akciji „Landfill“.

FOTO: Fokus.ba

„Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora jer postoje naročite okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i jer postoje naročite okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke“, navodi se u saopštenju Tužilaštva ZDK.

Ako je suditi prema inicijalima navedenih, pritvor je zatražen i za Marijana Nikolića i Borisa Zekića.

„Za ostala dva lica, inicijala R.K. i M.M. tužilac je Kantonalnom sudu u Zenici uputio  prijedlog za izricanje mjera zabrane i to: zabrana sastajanja sa određenim licima i zabrana napuštanja boravišta“, dodali su iz Tužilaštva.

O mjerama će odlučiti Kantonalni sud u Zenici.

Ova grupa se sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne, pranje novca, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Juče se oglasio advokat prvoosumnjičenog Volodera Nermin Vila koji je poručio da se radi o eksproprijaciji zemljišta na lokalitetu deponije u Žepču. Vila je potcrtao da je Voloder rekao da nije kriv za to što mu se stavlja na teret.

Osim ove istrage kojom rukovidi Tužilaštvo ZDK, istraga se protiv Volodera vodi i u HNK, o čemu je ranije pisao „Fokus“. U tom slučaju istražne radnje se privode kraju, a saslušan je i aktuelni direktor Autocesta FBiH, i bivši federalni ministar Denis Lasić.

Pitali smo Autoceste za komentar na jučerašnje hapšenje, prema kojem je, nezvanično lišen slobode i jedan od zaposlenih u ovom javnom preduzeću, no odgovora, bar za sada nema.

CAPITAL: A.T.R

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!