Capital.ba

Kina predlaže pregovore sa EU zbog spora oko carina za e-vozila

10.09.2024. / 16:33

PEKING – Kina je obnovila svoj prijedlog za razgovore sa Evropskom komisijom o rješavanju ekonomskih i trgovinskih nesuglasica kako bi pokušala da ublaži predstojeće kaznene carine na kineska električna vozila (EV).

električni automobili

FOTO: Pixabay

Tokom sastanka sa generalnim direktorom Evropske komisije za trgovinu u Briselu u ponedeljak, zamjenik ministra trgovine Li Fei rekao je da je Kina spremna da se uključi u dijalog i konsultacije, navodi se u saopštenju njegovog ministarstva.

Sastanak je održan samo dan prije nego što je Reuters objavio da se očekuje da će EU smanjiti svoje predložene konačne tarife carina za Teslu i blago smanjiti stope za druga kineska EV.

Ministarstvo je naglasilo da je pitanje kompenzacionih subvencija za kineska EV  „kompleksno“ i da predstavlja značajne izazove za postizanje sporazuma.

„Kina je voljna da nastavi da blisko sarađuje sa evropskom stranom na postizanju rješenja koje ispunjava zajedničke interese obe strane i koje je u skladu sa pravilima STO, kako bi promovisala zdrav i stabilan razvoj ekonomskih i trgovinskih odnosa Kine i EU “, navodi se u saopštenju ministarstva u utorak.

Obnovljeni pregovarački napori Kine dolaze u trenutku kada nastoji da poništi predložene carine na svoja EV. Kina je prošle nedjelje pokazala spremnost da ublaži tenzije uzdržavanjem od uvođenja privremenih antidampinških mjera na rakiju EU.

Evropska komisija bi trebalo da glasa u oktobru o tome da li da usvoji dodatne carine na EV kineske proizvodnje pored standardne uvozne tarife od deset odsto, podsjeća Reuters.Biznis.rs

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!