Capital.ba

Kajkut izgubio spor sa CAPITAL-om: Duševnu bol zbog istine ne treba da plaćaju novinari

10.09.2024. / 16:05

BANJALUKA – Ukoliko pišete istinito i iznosite provjerene informacije ne možete biti osuđeni za klevetu, a onima koji na osnovu takvih tekstova imaju duševnu bol ne treba da plaćate bilo kakvu odštetu.

FOTO: Capital

Zaključak je ovo koji se nameće iz presude Osnovnog suda u Banjaluci, a koji je odbio kao neosnovanu tužbu Vladimira Kajkuta bivšeg direktora banjalučkog Doma za djecu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević” protiv portala CAPITAL za tekst „Nakon skandala u Domu dobio direktorsku fotelju u RHMZ“.

Kajkut je tužbom tražio 5.000 maraka zbog uvrede ugleda i časti smatrajući da je pisanje o njegovom seljakanju iz jedne republičke ustanove u drugu zloupotreba slobode prava na izražavanje, tražeći da se tekst obriše.

Međutim, sud je u svojoj presudi naveo da za tako nešto ne postoji osnov, jer su u tekstu iznesene činjenice koje su istinite i prethodno provjerene.

Tokom postupka tužitelj izvedenim dokazima nije dokazao da je tuženi iznio klevetničko izražavanje i time povrijedio ugled, jer se radi o iznošenju činjenica koje su istinite. Tekst tuženog ne sadrži klevetničko izražavanje budući da je riječ o činjenicama koje su prethodno provjerene i javno objavljene, te nije bilo potrebe da tužitelj prije njihovog objavljivanja bude prethodno obaviješten i pitan za odobrenje za objavljivanje“, stoji u presudi.

Kajkut je u tužbi tvrdio da se tekstom insinuira da je on odgovoran za skandalozne slučajeve zlostavljanja djece u domu kojim je rukovodio, što je sud takođe ocijenio neosnovanim jer, kako se to lako može i vidjeti, pitanje odgovornosti se nigdje nije ni potezalo.

Ta  dešavanja tužitelj i ne osporava jer je riječ o opštepoznatim događajima o kojima je javnost redovno obavještavana, a i sam tužitelj je u svom iskazu naveo da je dao ostavku na mjesto direktora doma upravo nakon spornih dešavanja jer je to osjećao kao moralnu dužnost“, piše u presudi.

Takođe Kajkutu je zasmetalo i što je CAPITAL ukazao da je dobio fotelju u jednoj od najaktivnijih institucija u RS kada je u pitanju zapošljavanje po stranačkoj i rodbinskoj liniji.

Sud je naveo da se to ne odnosi na njega i da ni po tom osnovu tužba nije opravdana.

Nigdje se u tekstu ne tvrdi da je on zaposlen po jednom od tih osnova jer se konkretni navodi odnose na instituciju. Pored toga, taj navod linkom ukazuje na drugi tekst gdje su istraživali imenovanja više službenika u RHMZ i potvrdili svoja pisanja preko Glavne službe za reviziju javnog sektora RS koja je utvrdila da je zavod zaposlio 18 radnika na određeno vrijeme bez konkursa na period duži od šest mjeseci iz čega slijedi da ni ovi navodi nemaju karakter klevetničkog izražavanja“, odlomak je iz presude u kojoj se napominje da je CAPITAL uredno prenio i njegov demanti.

Sud skreće pažnju da su kod Kajkuta duševnu bol izazvali negativni komentari na portalima i iz njegove okoline, ali da CAPITAL tu nema nikakvu odgovornost.

Riječ je o reakciji na pisanje iz teksta koje je utvrđeno kao istinito, tj. da je tužitelj nakon dešavanja u domu dao ostavku i relativno brzo dobio novi posao za šta ne može da postoji odgovornost tuženog“, zaključak je suda.

Podsjećamo, sa sličnom tužbom nedavno je spor izgubio i Kajkutov direktor Darko Borojević koji je takođe smatrao da novinari treba da plaćaju kazne za iznošenje istine.

Naime, naše pisanje u vezi njegovog imenovanja, nezakonitog zapošljavanja 18 radnika u Zavodu, kao i napredovanja njegove supruge zaposlene takođe u ovoj ustanovi, koje smo potkrijepili sa pregršt dokaza pokušao je da predstavi kao klevetu.

Međutim, sud je utvrdio da su svi navodi u tekstu objavljenom 2. avgusta 2022. godine pod naslovom “Nepotizam i skandali preporuka za novi mandat direktora RHMZ” potpuno istiniti.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Kajkut izgubio spor sa CAPITAL-om: Duševnu bol zbog istine ne treba da plaćaju novinari

    1. Vesna

      Bravo za Capital. Kajkuta neka tjesi mama i žena.