Capital.ba

Samo dvije Radišićeve zgrade u centru Banjaluke ucrtane u katastar

10.09.2024. / 13:52

BANJALUKA – Samo dva objekta “Grand Trade-a” u “Picinom parku” u centru Banjaluke na kojem je Mile Radišić izgradio minimalno 15.000 kvadratnih metara više nego što je predviđeno regulacionim planom, uplanjena su u katastar Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske.

FOTO: Capital

Ovo je potvrđeno portalu CAPITAL iz RUGIP-a u kojem su nam rekli da oni uopšte nemaju zakonsku obavezu da provjeravaju valjanost upotrebne dozvole vlasnika objekta, nego samo da utvrde da li je dokumentacija u skladu sa zakonom.

CAPITAL je prošle sedmice u obimnom istraživanju sa stručnjacima potvrdio da je Mile Radišić, kum predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u centru Banjaluke izgradio jednu zgradu od 11 spratova na mjestu koje je regulacionim planom predviđeno za zelenu površinu sa fontanama, a da je druga izrasla iznad ulaza u garažu u koju se ulazi sa kružnog toga. Nijedna od ovih zgrada nije bila  planirana.

FOTO: RUGIP

Takođe, na svim izgrađenim objektima stambeno poslovnog kompleksa „Grand Trade“, utvrdili su stručnjaci građevinske struke, dodato je po nekoliko spratova, povučenih i sakrivenih etaža, a sve zgrade su u prizemlju proširene za oko četiri metra.

Premjeravajući izgrađene objekte i upoređujući ih sa regulacionim planom, došli smo do zaključka da je nezakonito izgrađeno najmanje 15.000 kvadratnih metara, čija je vrijednost na tržištu gotovo 40 miliona maraka.

Radišić nezakonito izgradio preko 15.000 kvadrata u centru Banjaluke (VIDEO)

Sve izgrađene zgrade, ucrtane i neucrtane u ovom komplesku su odavno useljene, što se ne bi smjelo dogoditi ako nemaju upotrebnu dozvolu. Najmanje dvije nisu uopšte uplanjene u katastar niti postoje u regulacionom planu, što je jasan pokazatelj da sa njihovim papirima nešto nije u redu.

U ovom trenutku ne postoji nijedan zahtjev za uplanjenje objekata u kompleksu “Grand Trade”. Takođe, RUGIPP nema zakonsku obavezu da provjerava valjanost upotrebne dozvole, a samim tim i gabarite objekata zadatih regulacionim planom. Zahtjev za uplanjenje objekta u javnim evidencijama o nepokretnostima sadrži, između ostalog, i upotrebnu dozvolu, što znači da su objekti iz kompleksa koji se vide na e-Katastru uplanjeni na osnovu zahtjeva i neophodne dokumentacije“, rekli su nam u RUGIP-u i uputili nas prema Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarsvo i ekologiju RS, koje je izdalo i građevinske i upotrebne dozvole.

Mi smo upit ovom ministarstvu poslali još prije 13 dana, a ponovili smo ga i dan kasnije. Takođe, više puta od tada do danas smo ih pozivali pokušavajući da dobijemo odgovore, ali za sada bez uspjeha.

Sreće nismo imali ni sa Republičkim inepsktoratom koji ovaj objekat nije obilazio ni prošle ni ove godine, a u „Grand Trade“ su nam rekli da za sve objekte imaju i građevinske i upotrebne dozvole.

Stanivuković pere ruke od “Grand Trade-a”

Inače, organ koji donosi upotrebnu dozvolu (ministarstvo) po zakonu mora utvrditi da li je građevinska dozvola izdata u skladu sa regulacionim planom, kao i da li je napravljeni objekat u skladu sa građevinskom dozvolom i regulacionim planom.

Upotrebna dozbvola ne bi se smjela izdati uopšte ako građevinska dozvola nije u skladu sa regulaconim planom, odnosno ako izgrađeni objekat nije u skladu sa regulacionim planom, što je u ovom slučaju očigledno prekršeno.

CAPITAL: A. Pisarević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!