Capital.ba

Kompanija iz Kine dobila najvredniji ugovor u BiH

06.09.2024. / 15:10

BANJALUKA, SARAJEVO – Putem javnih nabavki lani je u BiH potrošeno više od pet milijardi maraka javnog novca, a najvredniji pojedinačni ugovor je otišao u ruke China Gezhouba group company limited u BiH.  

imovina političara

Foto: Capital.ba

U pitanju je kineska kompanija koja je sa predstavništvom u Sarajevu pobijedila na tenderu za izgradnju objekta HE “Dabar” vrijednom 435.825.657 KM bez PDV-a.

Ova informacija je navedena u godišnjem izvještaju Agencije za javne nabavke BIH za 2023. godinu.

Na listi i sankcionisana kompanija

Na spisku najvrednijih ugovora koji su dodijeljni domaćim kompanijama na drugom mjestu se nalazi preduzeće “Herc gradnja” koja je od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS dobila ugovor za projektovanje, izgradnju i opremanje bolnice Trebinje po principu “ključ u ruke”. Ugovor je vrijedan 109.784.999 KM bez PDV-a.

Na trećem mjestu su rudnici mrkog uglja “Banovići” koji su od “Elektroprivrede BiH” dobili ugovor vrijedan 81.379.720 KM bez PDV-a za nabavku uglja za potrebe termoelektrana Tuzla i Kakanj za 2023. godinu.

FOTO: Capital

Na spisku 20 domaćih kompanija koje su dobile najvrednije ugovore se, između ostalog, nalazi i kompanija “Prointer ITSS” koja je od Poreske uprave RS dobila ugovor vrijedan 31.623.917 KM bez PDV-a za uspostavljanje informacionog sistema za fiskalizaciju.

U pitanju je IT kompanija koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom i zbog  čega je završila na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država.

Strane kompanije dobile najvrednije ugovore na Jahorini

Kada su u pitanju strane kompanije najvredniji ugovor je dobila kompanija “Leitner spa” iz Italije od Olimpijskog centra Jahorina u vrijednosti od 20.985.781 KM bez PDV-a za izgradnju šestosjedne žičare “Igrišta” i prateće infrastrukture po sistemu ”ključ u ruke”.

Na drugom mjestu je firma “Energoprojekt hidroinženjering” iz Srbije koja je od HE “Dabar” dobila posao nadzora nad realizacijom EPC ugovora za finansiranje, projektovanje, izgradnju, proizvodnju, dostavljanje, instalaciju, ispitivanje i puštanje u pogon hidroelektrane “Dabar”. Ugovor je vrijedan 9.998.900 KM bez PDV-a.

Na trećem mjestu je opet kompanija iz Italije, “Technoalpin- S.P.A.”, koja je od OC “Jahorina” dobila ugovor vrijedan 4.999.796 KM bez PDV-a za vodosnabdijevanje akumulacije skijaškog centra “Igrišta”.

FOTO: Capital

Pored ovih, na spisku stranih kompanija koje su u BiH dobile najvrednije ugovore nalaze se i kompanije iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske te Poljske.

U godišnjem izvještaju Agencije za javne nabavke BiH navedeno je da je lani domaćim ponuđačima dodijeljeno 218.493 ugovora, što predstavlja 99,16 odsto ukupnog broja svih dodijeljenih ugovora, a stranim 1.853, odnosno 0,84 odsto od ukupnog broja svih dodijeljenih ugovora.

Vrijednost dodijeljenih ugovora domaćim ponuđačima iznosila je 4,198 milijardi KM bez PDV-a, a stranim 144,9 miliona maraka.

U tu cifru nisu uključeni iznosi koji su podijeljeni preko postupka Aneks II u iznosu od 716,5 miliona.

Kada se uzmu u obzir sve navedene cifre ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora u postupcima javnih nabavki u 2023. godini iznosila je 5,06 milijardi maraka bez PDV-a.

CAPITAL: V. P.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!