Capital.ba

Za sedam mjeseci BiH posjetilo više od milion turista

06.09.2024. / 13:50

SARAJEVO – BiH je u sedam mjeseci posjetilo 1.059.806 turista, što je više za 10,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavila je Agencija za statistiku BiH.

FOTO: Capital

U tom periodu turisti su ostvarili 2.218.541 noćenje, što je više za 8,9 odsto u odnosu na sedam mjeseci lani.

Broj dolazaka domaćih turista u sedam mjeseci veći je za 1,9 odsto u odnosu na isti period 2023. godine, a stranih za 15,1 odsto.

Za sedam mjeseci ove, u odnosu na isti period prošle godine, domaći turisti ostvarili su više noćenja za 1,7 odsto, a strani za 12,2 odsto.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 29,5 odsto, a stranih 70,5 odsto.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske, i to 14,7 odsto, slijede turisti iz Srbije 12,7 odsto, Turske 9,5 odsto, Saudijske Arabije devet odsto, Slovenije 5,9 odsto, NJemačke četiri odsto, SAD 3,2 odsto i Kine 2,9 odsto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 38,1 odsto noćenja.

Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja u BiH u sedam mjeseci ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju, sa učešćem od 94,3 odsto. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Za sedam mjeseci BiH posjetilo više od milion turista

    1. Mare

      Volio bi da znam sa kojim konkretnim dolazima raspolazete da su zo “turisti” i to jos strsni.
      Gospodo, 80% tih turista su nasi gradjani koji zive i rade u inostranstvu i koji dolaze svojim kucama na odmor a vi ih racunate turistima. Takodje 60% (od tih 80%) su nasi gradjani koji imaju strana drzavljanstva i u zemlju ulaze sa licnim dokumentima drzave u kojoj zive i rade. Prema tome to nisu istiniti i zvanicni podaci koje vi iznosite.

      • Kritičar

        Al’ priznaj da ti je drago što “turizam” cvjeta!
        Mi imamo toliko lijepih “mijesta”(kako Draškić reče) u BiH da nije ni čudo što turizam buja.