Capital.ba

Dodik zabrinut zbog curenja informacija o kupovini kineskog softvera

05.09.2024. / 14:25

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je izbor kineske firme koja je dobila posao zaštite podataka Srpske sproveden u skladu sa članom Zakona o javnim nabavkama koji dozvoljava da se nešto proglasi tajnim, ali da je problem curenje informacija.

FOTO: Agencije

Ima ta famozna priča oko firme koja je dobila posao zaštite podataka u Srpskoj. To je sprovedeno u skladu sa članom Zakona o javnim nabavkama koji dozvoljava da nešto proglasiš tajnim. Tu se sad postavlja pitanje curenja informacija“, rekao je Dodik u intervjuu „Glasu Srpske“.

Potvrđujući da misli na tajni ugovor sa Kinezima, Dodik je dodao i “da kad smo to mogli da uradimo, možemo se dogovoriti i sa nekim drugim fiskalnim sistemima u vezi s pričom o bankama i sankcijama”.

Podsjećamo, CAPITAL je otkrio da je Vlada RS potpisala početkom juna ugovor o nabavci zaštitnog softvera od kineskog ELINC-a za koji će iskeširati 57 miliona KM.

Na ovaj ugovor je odmah stavljena oznaka tajnosti, a Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije potvrdila je medijima informaciju tek kada smo mi o tome objavili tekst.

Potvrdili su da tim softverom planiraju pod jedan kišobran staviti sve institucije i ustanove, njih 780. Više detalja, osim toga da planiraju data centre i čvorišta nisu dali, a ni suni objasnili sa kojim ljudstvom to planiraju uvesti.

Stanje u IT sektoru srpske očajno

Kao razlog za nabavku softvera od Kineza naveli su rezultate analize da je stanje u IT sektoru institucija i ustanova u Srpskoj očajno i da je hitno potrebno da se ono sredi, a da će licence za ovaj softver uzeti na deset godina.

Podsjetimo, Vlada RS, Predsjednik RS, Agencija za državnu upravu RS i drugi su zbog uvođenja sankcija u oktobru prošle godine ostali bez podrške za službene domene zvaničnih sajtova, a krajem decembra desio se i hakerski napad na IZIS (Integrisani zdravstveni informacioni sistem). Par dana kasnije, procurili su podaci korisnika Poreske uprave RS i našli se u ponudi na darkwebu.

Republika Srpska potrošila je do sada stotine miliona maraka za nabavke raznih softvera, dodjeljujući poslove uglavnom favorizovanim kompanijama, a neke od njih našle su se takođe na OFAC-ovoj listi sankcionisanih pravnih lica povezanih sa porodicom Milorada Dodika.

CAPITAL: A. Pisarević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Dodik zabrinut zbog curenja informacija o kupovini kineskog softvera

    1. Miki

      M.D., samo tako nastavi…pokradi i rastjeraj stanovnistva sto vise…

    2. Boss

      Prointer i Vlada RS su uništili IT sektor i nisu mu dali da prodiše

      • Predrag

        Tačno. Da je došlo do tržišne utakmice pojavilo bi se dosta domaćih firmi koje bi razvijale riješenja i za domaće i za inostrano tržište. Ovako se sve svelo na par monopolista koji su isporučivali loša riješenja za masne pare.

        • MASINSKI INZENJER, DIPLOMIRANI

          Gde smo mi , obicni ljudi tu , ima li za nas bar malo novca? ili mafija prvo za nas koga briga???