Capital.ba

Dodik tvrdi da će HE Dabar biti izgrađena

05.09.2024. / 13:36

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kazao je da je hidroelektrana “Dabar” jedan od strateških projekata te da će biti izgrađena, a da projekat neće biti zaustavljen. 

FOTO: HE “Dabar”

Kada bismo išli logikom raznih ekoloških udruženja, ovdje se ništa ne bi dešavalo. Naravno da će “Dabar” biti izgrađen i taj projekat neće biti zaustavljen, ali uvijek sam za to da o tim pitanjima sve bude jasno“, rekao je Dodik za “Glas Srpske”.

Dodik je naveo da je “Dabar” jedan od strateških projekata, napomenuvši da se o toj hidrocentrali pričalo prije 60 godina.

Prema njegovim riječima, današnji svijet se zasniva na razvoju i energiji, a električna energija nastaje iz određenih izvora.

“Ako za to koristite vodu, onda dođu ta udruženja i kažu da uništavate prirodu, kada koristite ugalj, kažu da ne može ni to. Da ne pričamo o nuklearnoj energiji. Ali, izvinite, mi energiju moramo imati. Da li je ovaj narod spreman da se vrati 300 godina unazad? Mislim da nije“, istakao je Dodik.

On je naglasio da sve mora biti u skladu sa zakonom.

Podsjećamo, Okružni sud u Banjaluci poništio je dozvolu za izgradnju infrastrukturnih objekata hidroelektrane “Dabar” Trebinje u okviru projekta “Gornji horizonti”.

Sud je u presudi koju je donio u korist Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH” iz Sarajeva naveo da odluka o odobrenju izgradnje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS nije bila u skladu s relevantnim odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju Republike Srpske, Zakona o zaštiti životne sredine, te Zakona o vodama.

Glas Srpske/CAPITAL

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Dodik tvrdi da će HE Dabar biti izgrađena

    1. Ivo

      Zakon i procedure su ono bitno a zamo da ih je RS krsila i lijevo i desno, taj projekat ne zadovoljava ni minimum modernih ekoloskih standarda i ja se nadam ca se RS platiti svu stetu i to sa DEBELIM kamatama.

      • Predrag

        Kome štetu? Kakvu štetu?
        Elektrana još nije počela ni raditi, a pričate o nekoj šteti od nje?
        Jedina šteta do sada je ta da su spiskane silne pare, a još nije proradila.

      • LiTIJUM MAN

        ovi teoreticari zavjere su pravi eksperti .

        • Goran

          Misliš na one što vjeruju da neko zaprašuje cijelu planetu komtrejlsima? Ima litijumaša i mašinskih inžinjera diplomiranih koji u to vjeruju.