Capital.ba

Građani Srbije sve više plaćaju karticom

31.08.2024. / 15:21

BEOGRAD – U Srbiji je krajem juna bilo 11,76 miliona izdatih platnih kartica, što je za 7,0 odsto više nego u istom periodu prošle godine, objavila je Narodna banka Srbije.

FOTO: Pixabay

Centralna banka je navela da je tokom drugog tromjesečja u trgovinama obavljeno 156,7 miliona plaćanja domaćim platnim karticama, za 22,6 odsto više nego u istom lanjskom periodu.

Povećan je i broj plaćanja karticama inostranih pružalaca platnih usluga za 24,6 odsto, što znači da su u drugom tromjesečju 2024. turisti koji su posjetili našu zemlju obavili više od 12,8 miliona plaćanja.

Na kraju drugog tromjesečja korisnicima platnih usluga bila su na raspolaganju 3.133 bankomata, što predstavlja povećanje od 3,2 odsto u odnosu na isto tromjesečje 2023. godine.

Prihvatna mreža POS terminala iz tromjesečja u tromjesečje nastavlja da raste, a na kraju juna kupci su mogli da plaćaju na blizu 149.000 POS terminala, što je za 14,6 odsto više nego u drugom tromesečju 2023. godine.

Kada je riječ o internet prodavnicama, njih je na kraju juna ove godine bilo 4.340,  za 13,9 odsto više nego u isto vrijeme prethodne godine.B92/Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!