Capital.ba

Najveći farmer u BiH optužio vlast da mu ne da zemljište

29.08.2024. / 15:38

BANJALUKA – Odbornici Skupštine grada Prijedor dali su danas u zakup lokalnim farmerima na desetine hektara zemljišta Republike Srpske, nakon prethodno sprovedenog javnog poziva.

FOTO: Pixabay

Nezadovoljan raspodjelom bio je Jusuf Arifagić, odbornik i jedan od najvećih proizvođača mlijeka u Srpskoj koji se nije našao na spisku poljoprivrednika sa kojima će biti sklopljen ugovor.

On je konkurisao za 12 hektara u neposrednoj blizini svoje farme u Trnopolju, međutim zemlju bi prema prijedlogu u narednih 12 godina trebala koristiti „Farma Baltić“.

Arifagić je ranije dobio koncesiju na zemljište u Omarskoj, kilometrima dalje od svog imanja u Trnopolju, što ga je disfalifikovalo iz trke.

Međutim, kako tvrdi, na parceli od 59 hektara koju je dobio pod koncesiju uplanjena je ulazno – silazna petlja autoputa Banjaluka – Prijedor te tehnička stanica za održavanje zbog čega strahuje da neće imati dovoljno zemlje sa koje bi prehranio 700 grla.

Arifagić: Na perfidan način sam izbačen iz nadmetanja

Arifagić, koji je i odbornik Pokreta za Prijedor tražio je da se sa današnje sjednice povuče prijedlog o davanju u zakup zemljišta farmi „Baltić“,  jer je, kako tvrdi, na perfidan način izbačen iz nadmetanja od strane lokalne i republičke vlasti.

Njegov zahtjev nije imao imao potrebnu većinu, jer su odbornici uglavnom bili uzdržani.

Ispričao je da problem sa nedostatkom zemlje ima od početka svoje milionske investicije, te da pored brojnih obećanja, nikada nije riješen.

Na ovaj poziv sam se javio u namjeri da dobijem na zakup svega 12 hektara zemljišta koje je krucijalano za moju farmu jer se nalazi u njenoj blizini, što bi mi bilo od velike koristi pogotovo u zimskom periodu kada je otežano kretanje po njivama. Međutim, tu zemlju su dobile moje kolege sa znatno manjim brojem grla“, kazao je on.

Dodao je da ga je posebno razočaralo to što prilikom bodovanja u obzir nije uziman broj zaposlenih radnika, kojih on ima 30.

Radna mjesta su pokretač svih ekonomskih procesa. Ako farma u koju je investirano 14 miliona maraka ne zavređuje da joj se dodijeli 12 hektara zemljišta, budite otvoreni. Znalo se koliko mi je bio bitan taj komad zemlje“, rekao je Arifagić.

Podsjetio je da su ga ranije na imanju posjećivali i ministri i gradonačelnici koji su tražili da poveća proizvodnju, pa je prisutne upitao „mogu li krave davati više mlijeka od zraka“.

Dotični farmer koji je dobio zemljište ima 70 grla a ja 700. Da bi ih nahranio treba mi 300 hektara zemljišta. Ovo poniženje neću trpjeti i ovo je linija koju neću preći. Vrijeme je da sa ovim gradom, ovim entitetom i ovom državom počnu vladati zakoni a ne ljudi“, poručio je on.

Tubin: Javni poziv sproveden u skladu sa zakonom

Sa druge strane, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Žarko Tubin kaže da je javni poziv sproveden u skladu sa zakonom i pravilnikom te uz saglasnost resornog ministartsva.

Kompletno zemljište se nalazi u vlasništu Republike Srpske, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je bilo zaduženo da propiše sve uslove konkursa. Pravilnikom o postupku davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta prednost imaju imaju preduzetnici i fizička lica koji nemaju zaključen ugovor o koncesiji“, rekao je Tubin.

Dodao je da mu je žao što Arifagić nije dobio zemljište, ali i ponovio da su propisi bili jasni.

Za predmetnu parcelu su se javila još tri ponuđača koja nemaju koncesije i oni su imali pravo prvenstva. Morali smo postupiti u skladu sa pravilnikom i zakonom“, zaključio je Tubin.

Zanimljivo je da je resorni ministar Savo Minić, u novembru prošle godine prilikom posjete farmi „Arifagić“ kazao da se mora naći modalitet da se ne zaustave veliki farmeri u sistemu podizanja kapaciteta proizvodnje mlijeka.

Na farmi „Arifagić“ godišnje se proizvede oko milion i po litara mlijeka.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Najveći farmer u BiH optužio vlast da mu ne da zemljište

    1. Mile kombajner

      Dvije stvari ovde primjecujem,
      Prvo, Arifagic ima 700 grla stoke. Zasto toliko ako nije imao obezbijedjenu zemlju pa to izgura? Pa logicnije je da se pomognu i manji proizvodjaci, ili trebaju samo veliki zivjeti a ko jebe male? Iako ni “mali” u ovom slucaju nisu bas maleni.

      Druga stvar,
      Nadjite mi takav ekvivalent u Federaciji, da je neki Srbin veliki poljoprivredni proizvodjac i da trazi drzavnu zemlju gdje njemu odgovara. Mislim da svi znamo odgovor…. Reciprocitet je zlato.