Capital.ba

Polovina gazdinstava “Šuma RS” u gubitku (SPISAK)

29.08.2024. / 14:31

BANJALUKA – „Šume Srpske“ završile su prvo polugodište 2024. u minusu od skoro tri miliona KM. Čak polovina šumskih gazdinstava, odnosno njih 16, imalo je negativan finansijski rezultat, a najveći gubitaši su „Vučevica“, „Banjaluka“ i „Gradiška“.

šume rs

Foto: Agencije

Ukupni prihodi „Šuma“ u prvih šest mjeseci 2024. godine iznosili su 121.383.983 КM, a rashodi 124.383.954 КM, tako da je zabilježen gubitak od 2.999.971 КM.

U ovom javnom preduzeću kažu da su glavni razlozi ovakvog rezultata nedovoljna realizacija šumskih drvnih sortimenata, pad potražnje i povećanje vrijednosti zaliha sortimenata, povećani troškovi proizvodnje te povećanje ostalih troškova.

„Troškovi proizvodnih usluga u odnosu na isti period prošle godine su veći zbog povećanja cijena izvođenja radova u šumarstvu. Takođe, povećana proizvodnja u odnosu na prošlu godinu, za sobom povlači i veće troškove proizvodnje“, tvrde u „Šumama“.

Od ukupno 32 organizaciona dijela u sastavu javnog preduzeća 16 je ostvarilo dobit u poslovanju, dok je isto toliko poslovalo sa gubitkom.

U „Šumama“ kažu da su u prvom kvartalu 2024. godine ostvareni dobri rezultati fizičkog obima proizvodnje, čak iznad plana, a da je u petom i šestom mjesecu došlo do pada svih fizičkih pokazatelja u realizaciji proizvodnje šumskih drvnih sortimenata u odnosu na plan za 2024. godinu.

„Zbog nedovoljne realizacije šumskih drvnih sortimenata ne možemo biti zadovoljni rezultatima poslovanja. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine bili su izuzetno povoljni vremenski uslovi za sječu i privlačenje ŠDS koji su ostvareni iznad plana. Ali, zbog povećane proizvodnje i otpreme šumskih drvnih sortimenata u ovom periodu, došlo je do zasićenja tržišta i pada tražnje. Pad tražnje, posebno za ogrevnim drvetom, u nekim šumskim gazdinstvima prouzrokovao je i prekide u proizvodnji, a u pojedinim i deklasiranje zbog propadanja sortimenata“, istakli su u „Šumama“ u kojima su nam dostavili i finansijki rezultat svih gazdinsatava.

CAPITAL: M. Lj.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Polovina gazdinstava “Šuma RS” u gubitku (SPISAK)

    1. sumarski inzenjer

      otimaju , i to neki polupismeni biznismeni, sto neznaju ni kako se meri drvo ali znaju metode lopovluka.

    2. Realno

      Kako je moguce da ovo bude u minusu? Zar toliko ljudi kradu tamo?

      • Goran

        Ne kradu. Otimaju.